![Placki ziemniaczane z fetą i szpinakiem...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/10/4a/5eb7e9836606f_o_large.jpg)
Kryzysowe dania za maksymalnie 6-7 złotych na osobę! 24 proste i pyszne obiady od Bistro mamy, opolskiej blogerki kulinarnej
Placki ziemniaczane z fetą i szpinakiem
Szacunkowy koszt przygotowania: 14 zł
Składniki:
500 g ziemniaków
1 cebula
100 -150 g liści szpinaku świeżego (lub ok. 350 g mrożonego ale nie rozdrobnionego)
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła
150 g fety
3 czubate łyżki mąki pszennej
1 jajko
3 łyżki tartej bułki
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
W rondelku topimy masło i dusimy na nim szpinak, aż liście będą miękkie. Dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na chwilę odstawiamy.
Obrane ziemniaki, cebulę i czosnek tradycyjnie trzemy na tarce lub pomaga nam wielofunkcyjny robot kuchenny.
Do utartej masy dodajemy jajko, mąkę i bułkę tartą. Następnie dodajemy szpinak oraz pokruszoną fetę (można rozkruszyć w palcach). Doprawiamy solą i pieprzem i wszystko razem mieszamy.
Placki smażymy na mocno rozgrzanym oleju (placki zwykle smażę na dwóch patelniach równocześnie). Podajemy gorące ze śmietaną lub dipem jogurtowo-czosnkowym.