8 z 26
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Placki ziemniaczane z fetą i szpinakiem...
fot. Bistro Mama

Kryzysowe dania za maksymalnie 6-7 złotych na osobę! 24 proste i pyszne obiady od Bistro mamy, opolskiej blogerki kulinarnej

Placki ziemniaczane z fetą i szpinakiem

Szacunkowy koszt przygotowania: 14 zł

Składniki:

500 g ziemniaków
1 cebula
100 -150 g liści szpinaku świeżego (lub ok. 350 g mrożonego ale nie rozdrobnionego)
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła
150 g fety
3 czubate łyżki mąki pszennej
1 jajko
3 łyżki tartej bułki
sól, pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie:

W rondelku topimy masło i dusimy na nim szpinak, aż liście będą miękkie. Dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na chwilę odstawiamy.
Obrane ziemniaki, cebulę i czosnek tradycyjnie trzemy na tarce lub pomaga nam wielofunkcyjny robot kuchenny.
Do utartej masy dodajemy jajko, mąkę i bułkę tartą. Następnie dodajemy szpinak oraz pokruszoną fetę (można rozkruszyć w palcach). Doprawiamy solą i pieprzem i wszystko razem mieszamy.
Placki smażymy na mocno rozgrzanym oleju (placki zwykle smażę na dwóch patelniach równocześnie). Podajemy gorące ze śmietaną lub dipem jogurtowo-czosnkowym.

Zobacz również

Osuwisko na drodze pomiędzy Jugowicami, a Zagórzem Śląskim zabezpieczone

NOWE
Osuwisko na drodze pomiędzy Jugowicami, a Zagórzem Śląskim zabezpieczone

Afera korupcyjna w ministerstwie kultury. CBA zatrzymało siedem osób

Afera korupcyjna w ministerstwie kultury. CBA zatrzymało siedem osób

Polecamy

Koniec akcji Aktywny Brzeżanin. Rozdano nagrody najaktywniejszym uczestnikom

Koniec akcji Aktywny Brzeżanin. Rozdano nagrody najaktywniejszym uczestnikom

Po co zmarłemu znieczulenie? Ekspert tłumaczy, o co chodzi

Po co zmarłemu znieczulenie? Ekspert tłumaczy, o co chodzi

Oto najlepsze uczelnie w Polsce. Ranking Perspektyw 2024 opublikowany

Oto najlepsze uczelnie w Polsce. Ranking Perspektyw 2024 opublikowany