1 z 27
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem



Zupa "Nic"

Składniki

1 łyżka cukru
1 laska wanilii
1 łyżeczka cukru pudru
2 szt jajek
400 ml mleka

Przygotowanie

Mleko ustawiamy na wolnym gazie, dodajemy do niego rozkrojoną laskę wanilii i cukier. Białko jednego jajka ubijamy z łyżeczką cukru pudru. W momencie kiedy mleko jest już bardzo ciepłe, wykładamy łyżeczką białko - nie dbamy za bardzo o kształt, formują się podłużne kulki. Białko zaczyna się lekko ścinać. Po ok. 3 minutach zdejmujemy garnuszek z ognia. Wykładam białka - które są już lekkimi piankami - do talerza, a ciepło mleko zaprawiamy rozbitymi 2 żółtkami cały czas mieszając. Mleko zacznie gęstnieć. Wylewamy mleko do białek, czekamy aż się wszystko porządnie ostudzi. Dodajemy ulubionych owoców i gotowe.

Kulinarne hity PRL. ZOBACZ PRZEPISY. TE POTRAWY kiedyś gościły na stołach. Sprawdźcie przepisy i przypomnijcie sobie niezwykłe smaki!

Kulinarne hity PRL - kiedyś gościły codziennie na naszych stołach. Sprawdź przepisy!

Zobacz również

Blamaż Biało-Czerwonych na ME. Brak medalu w judo

Blamaż Biało-Czerwonych na ME. Brak medalu w judo

Kibice żużlowców Motoru mają wiele powodów do zabawy. Byliście w piątek na meczu?

Kibice żużlowców Motoru mają wiele powodów do zabawy. Byliście w piątek na meczu?

Polecamy

To będzie niesamowity duet. Hiszpanie wystawią w Paryżu wyjątkowe zestawienie

To będzie niesamowity duet. Hiszpanie wystawią w Paryżu wyjątkowe zestawienie

Kto jest nowym prezesem ZAKSY? Utytułowany klub wydał komunikat w tej sprawie

Kto jest nowym prezesem ZAKSY? Utytułowany klub wydał komunikat w tej sprawie

Wszystko uzgodnione. Liverpool wybrał następcę Kloppa

Wszystko uzgodnione. Liverpool wybrał następcę Kloppa