6 z 20
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Smardz jadalny (Morchella esculenta), noszący też nazwę...
fot. JaStra/pixabay.com

Mają niedoceniane właściwości antyrakowe. Grzyby zwalczają też wirusy i bakterie! Najzdrowsze gatunki zbierzesz w lesie lub kupisz z uprawy

Smardz

Smardz jadalny (Morchella esculenta), noszący też nazwę gucchi, znany jest nie tylko z wyjątkowego smaku i wysokiej ceny, a także z faktu, że w Polsce jest chroniony (podobnie jak ceniona przez smakoszy i kosztowna trufla).

Smardz ma wyjątkowo silne działanie hamujące przewlekły stan zapalny, pod względem skuteczności porównywane z diklofenakiem, o czym czytamy w „Current Science”. Obfituje w wapń i potas, a zawarte w nim polisacharydy stymulują odporność.

Zobacz również

XII Marsz dla Życia i Rodziny przeszedł ulicami Gdańska! "Życie to największy dar"

XII Marsz dla Życia i Rodziny przeszedł ulicami Gdańska! "Życie to największy dar"

„Loczek” znów zachwycił, czyli jak oceniamy Stal po zwycięstwie nad Unią

„Loczek” znów zachwycił, czyli jak oceniamy Stal po zwycięstwie nad Unią

Polecamy

Walczyli w Gnieźnie z faworytem. Więcej argumentów było jednak po stronie gospodarzy

Walczyli w Gnieźnie z faworytem. Więcej argumentów było jednak po stronie gospodarzy

Zakończył się cykl zawodów Monika Pyrek Tour

Zakończył się cykl zawodów Monika Pyrek Tour

Kaczmarek: Wiem, że jestem w świetnej dyspozycji i mam nadzieję, że będę w lepszej

Kaczmarek: Wiem, że jestem w świetnej dyspozycji i mam nadzieję, że będę w lepszej