6 z 11
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Na rynku drobiu w 2020 r. na poziom produkcji wpływ miały...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/d2/dd/5fec43943c7e9_o_large.jpg)
fot. pixabay.com/WFranz
Marcin Wroński: "Rolnikom należy się uznanie". KOWR podsumowuje 2020 rok: m.in. wołowina, wieprzowina, drób, zboża, owoce
Negatywne czynniki na rynku drobiu
Na rynku drobiu w 2020 r. na poziom produkcji wpływ miały trzy negatywne czynniki:
- ogniska grypy ptaków wykryte na niektórych obszarach Polski skutkujące zamknięciem części rynków pozaunijnych dla polskiego eksportu drobiu,
- rozwój pandemii koronawirusa powodujący ograniczenia logistyczne w handlu międzynarodowym
- zmniejszenie popytu na drób ze strony sektora HoReCa.
W okresie dziesięciu miesięcy 2020 r. odnotowano 2% wzrost wolumenu eksportu produktów drobiowych (do 1,5 mln ton), przy jednoczesnym, 5% spadku uzyskanych z tego tytułu wpływów do 10,4 mld zł.