Sosnówkę wyprodukowali Anna Ficenes z Dąbrówki Łubniańskiej oraz Sebastian Roy z Luboszyc.
Nalewka jest oparta na znanej wśród mieszkańców recepturze, przekazywanej z pokolenia na pokolenie, przy wykorzystaniu naturalnego bogactwa gminy, jakim są bory sosnowe.
Igliwie zrywa się z sosen wczesną wiosną, napełnia się nimi słój, przysypuje cukrem i dogląda. Powstały z tego syrop jest bazą, a dodatkiem procenty - mówiła Anna Ficenes.
Właśnie po to, by lokalny wyrób uczynić bardziej znanym, gmina Łubniany zachęciła Annę Ficenes i Sebastiana Roya do udziału w konkursie organizowanym przez Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego i rozstrzygniętym podczas dożynek wojewódzkich w Lewinie Brzeskim.
Efekt? Sosnówka na najwyższym podium w swojej kategorii - cieszy się Sylwia Heisig - Brzana z Referatu Promocji Urzędu Gminy Łubniany.
Urzędniczka dodaje, że jest to pierwszy krok do celu, którym jest wpisanie nalewki na ministerialną listę produktów regionalnych.
Zdajemy sobie sprawę, że to długa droga, ale chcemy ją przebyć - dodaje wójt Łubnian Paweł Wąsiak. - Stworzenie czy wypromowanie istniejącego lokalnego produktu było jednym z naszych długofalowych celów. Cieszę się, że to się już dzieje. A jeśli łubniańska sosnówka otrzymałaby ministerialny certyfikat pomogło by to wypromować szerzej - nasz lokalny produkt, tych, którzy go przygotowali i całą gminę Łubniany. Wprawie do słynnej oleskiej śmietankówki nam daleko, ale kto wie, kto wie …
Wskaźnik Bogactwa Narodów, wiemy gdzie jest Polska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?