Nie tylko z fusów

fot. Paweł Stauffer
Andrzejki to dobra okazja do "babskiego" spotkania. Wieczór pełen wróżb i dobrego jedzenia może być bardzo sympatyczny.
Andrzejki to dobra okazja do "babskiego" spotkania. Wieczór pełen wróżb i dobrego jedzenia może być bardzo sympatyczny. fot. Paweł Stauffer
Matrymonialne wróżby są emocjonujące, więc siły do andrzejkowej zabawy powinny dodać nam smakowite, syte dania.

W andrzejkową noc uchylamy rąbka tajemnicy spowijającej przyszłość. Lanie wosku, wróżenie z łupek orzecha, układanie butów - nie można spędzić nocy pełnej tak wielkich emocji bez strawy: smacznej, konkretnej, a jednocześnie łatwej do przyrządzenia.

Wróżba
Rozrzuć wykałaczki (kiedyś używano igieł lub szpilek) i sprawdź, w jaką literę się ułożą niektóre z nich:
A - przed tobą podróż lub przeprowadzka.
E - pomyślność w miłości i w pracy, jeśli litera jest odwrócona - przejściowe kłopoty
H - szczęście w miłości, małżeństwo
K - sukces zawodowy
L - uważaj na złodziei, jeżeli litera jest odwrócona - ostrzega przed chorobą lub wypadkiem
M - wyjątkowo korzystna propozycja
N - okres dobrej passy
T - pomoc przyjaciół
W - uwaga na oszustów wokół siebie
V - ktoś będzie chciał cię wykorzystać
X - szczęście sprzyja ci we wszystkim

Smakołyki na wieczór andrzejkowy

Penne con pollo e funghi. Smakołyki nie tylko na andrzejkowy wieczór.
(fot. fot. Paweł Stauffer)

Penne con pollo e funghi
Składniki (na 4 porcje) - 800 gramów makaronu penne (rurki), średni filet kurczaka, 25 deko pieczarek pokrojonych, 100 ml wina białego wytrawnego, 200 ml śmietany 30%, 3 ząbki czosnku, natka pietruszki, łyżeczka przecieru pomidorowego.

Wykonanie:
Makaron ugotować.
Filet z kurczaka i pieczarki pokroić w paski, podsmażyć na oleju roślinnym, dodać drobno pokrojony czosnek, lekko zarumienić, odlać olej.
Podlać winem, dodać śmietany, ziół prowansalskich, rozdrobnioną natkę, odrobinę przecieru.
Dusić na średnim ogniu, nie pod przykryciem, aż zgęstnieje. Dodać ugotowanego makaronu penne. Wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.
Można posypać parmezanem.
(Propozycja szefa restauracji Piccola Italia w Opolu)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska