W skrócie
Dania z wieprzowiny najczęściej przygotowuje się z dodatkiem warzyw lub grzybów leśnych. W wersji całorocznej sięga się po pieczarki albo namoczone suszone grzyby. Gulasz najczęściej przygotowuje się z łopatki lub karkówki. Warto zapamiętać, że do duszenia można też dodawać boczek lub żeberka. Mięso wieprzowe najlepiej duś do momentu, aż będzie miękkie i niekoniecznie trzymaj się ustalonych reguł czasowych. Poznaj przepis na domowy obiad.
Przepis na gulasz po węgiersku
Liczba porcji: dla 6 osób
Czas przygotowania: 2 godziny (w tym około 1,5 godziny duszenia mięsa)
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 700 g łopatki wieprzowej lub karkówki,
- 2 cebule,
- 30 g smalcu lub oleju,
- 10 ml oleju,
- 2 marchewki,
- 1 papryka,
- 30 g mielonej słodkiej papryki,
- 10 g mielonej ostrej papryki,
- 400 ml bulionu warzywnego lub rosołu,
- 1 ząbek czosnku,
- 10 g koncentratu pomidorowego,
- 10 ml sosu sojowego,
- 1 liść laurowy,
- 2 ziela angielskie,
- 150 g pieczarek,
- do smaku: sól i pieprz.
Jak zrobić domowy gulasz węgierski?
Sposób przygotowania:
- Mięso wieprzowe należy pokroić w kostkę o boku około 2 cm.
- Następnie cebulę należy obrać, posiekać i razem z wieprzowiną przesmażyć na smalcu lub oleju na złoty kolor.
- W międzyczasie należy obrać marchewkę i pokroić ją w plastry, a paprykę pokroić w kostkę. Tak przygotowane warzywa należy przesmażyć chwilę z wieprzowiną i cebulą.
- Kolejnym krokiem jest doprawienie gulaszu węgierskiego z warzywami słodką i mieloną papryką.
- Następnie mięso należy delikatnie posolić i zalać 150 ml bulionu lub rosołu. Do bulionu trzeba dodać liść laurowy, ziele angielskie, sos sojowy i posiekany czosnek.
- Całość należy gotować około 1 godziny. Jeśli mięso nie jest wystarczająco miękkie, to należy przykryć je i dusić jeszcze 30 minut.
- W tym czasie należy obrać i pokroić pieczarki w plastry. Następnie przesmażyć je na złoto na łyżce oleju.
- Na koniec gulasz węgierski należy przyprawić koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem oraz połączyć z przesmażonymi pieczarkami. Gulasz węgierski jest gotowy do podania.
- Jeśli uważasz, że gulasz jest za rzadki, to można zagęścić go tradycyjną zasmażką na bazie smalcu i mąki.
Czytaj także: Domowy gulasz z indyka na obiad. Zobacz przepis na danie w sosie własnym. Tradycyjne polskie zioło dodaje smaku
Z czym podawać gulasz węgierski?
Gulasz węgierski często serwowany jest plackiem ziemniaczanym jako placek po węgiersku. Danie należy obficie polać mięsnym sosem. W warunkach domowych proponujemy zrobić średniej wielkości placki ziemniaczane. Dzięki temu będziecie mieć pewność, że zostaną równo usmażone. Tradycyjnemu gulaszowi węgierskiemu towarzyszy dodatek kiszonych ogórków, a także purée ziemniaczane, ugotowana kasza gryczana lub frytki. Świetnym wyborem będą też kopytka lub kluski śląskie.
Z czego zrobić gulasz?
Gulasz po węgiersku przygotowywany jest nie tylko z wieprzowiny. W wielu domach gospodynie eksperymentują z użyciem różnych rodzajów mięsa. Stąd spotyka się dietetyczne wersje gulaszu węgierskiego z indyka i sycący gulasz wołowy w stylu węgierskim.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne przepisy kulinarne ze Strony Kuchni: