2 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
1. Jedzenie z grilla jest rakotwórcze...
fot. Lukasz Gdak

Obalamy 10 mitów na temat grillowania [zdjęcia]

1. Jedzenie z grilla jest rakotwórcze
Naukowcy rzeczywiście udowodnili, że w wyniku kapania tłuszczu do ognia i na palące się węgle wydziela ją się toksyczne substancje, które mogą powodować raka, szczególnie jelita grubego. Nie oznacza to jednak, że sam grill jest szkodliwy. Toksyczny jest dym z wytapianego tłuszczu. Rozwiązanie jest więc proste: grillujemy możliwie chude mięsa (schab, szynka, drób, chude wędliny), ryby, warzywa.

A jeżeli ktoś bardzo lubi karkówkę i tłuste kiełbasy, niech grilluje na tackach. Wówczas tłuszcz nie spływa do ognia. Ma to jednak tą wadę, że mięso z powrotem nasiąka tłuszczem, który się wytopił. Ostatecznie można wybrać też grill gazowy lub elektryczny. Poza tym nie warto popadać w skrajności: jeżeli jemy nawet tłuste mięso, z którego tłuszcz kapie do ognia raz na jakiś czas, wielkiego ryzyka nie ma. W Polsce sezon grillowy zaczyna się w kwietniu, a kończy we wrześniu. To pół roku, ale rzadko kto, codziennie robi jedzenie nad żarem.


Wideo: Jak zostać mistrzem grillowania?

źródło: Agencja TVN/x-news

Zobacz również

Kary dla Legii i Rakowa przesądzone. Chodzi o miliony złotych

Kary dla Legii i Rakowa przesądzone. Chodzi o miliony złotych

Rzeźniczak zadebiutuje w Clout MMA. "Nigdy się nie biłem"

Rzeźniczak zadebiutuje w Clout MMA. "Nigdy się nie biłem"

Polecamy

Burmistrz Prudnika nie ma większości w radzie. Przejęli ją jego krytycy

Burmistrz Prudnika nie ma większości w radzie. Przejęli ją jego krytycy

Na jakich zasadach i kto może skorzystać z wczasów pod gruszą?

Na jakich zasadach i kto może skorzystać z wczasów pod gruszą?

Emerycie ZUS wysyła listy. Koniecznie sprawdź skrzynkę pocztową

Emerycie ZUS wysyła listy. Koniecznie sprawdź skrzynkę pocztową