Składniki: 2 litry wody, 2 małe marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, cebula, 5 ziemniaków, 20 dkg wędzonego boczku, litrowy słój ogórków kiszonych, 2 liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz, koperek. Ewentualnie szkielet do wywaru mięsnego.
Wykonanie: Ugotować wywar z kości, liści i ziela, następnie na wrzątku ugotować pokrojone w kostkę warzywa (bez ziemniaków). Na razie nie solić! Boczek pokroić w kostkę, usmażyć go. Ogórki ze słoika zetrzeć na tarce, przesmażyć około 5 minut na patelni z boczkiem, całość wrzucić do gotującej się zupy razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Niech się gotuje 5-10 minut (aż ziemniaki zmiękną). Dopiero wtedy ewentualnie dosolić do smaku (lub dolać soku z ogórków), popieprzyć, zabielić śmietaną i posypać koperkiem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?