Ogórkowa na wędzonym boczku

fot. Archiwum
fot. Archiwum
Przepis pani Janiny Hołówki spod Brzegu.

Składniki: 2 litry wody, 2 małe marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, cebula, 5 ziemniaków, 20 dkg wędzonego boczku, litrowy słój ogórków kiszonych, 2 liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz, koperek. Ewentualnie szkielet do wywaru mięsnego.

Wykonanie: Ugotować wywar z kości, liści i ziela, następnie na wrzątku ugotować pokrojone w kostkę warzywa (bez ziemniaków). Na razie nie solić! Boczek pokroić w kostkę, usmażyć go. Ogórki ze słoika zetrzeć na tarce, przesmażyć około 5 minut na patelni z boczkiem, całość wrzucić do gotującej się zupy razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Niech się gotuje 5-10 minut (aż ziemniaki zmiękną). Dopiero wtedy ewentualnie dosolić do smaku (lub dolać soku z ogórków), popieprzyć, zabielić śmietaną i posypać koperkiem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska