Omlet bez mąki

S.Nowak
S.Nowak
Proste i oryginalny zarazem przepis na to popularne danie przesłała nam Sandra Nowak. Wykorzystuje quinoę, czyli komosa ryżowa, która można śmiało stosować jako zamiennik ryżu i kasz a cechuje się ona dużą zawartością białka.

Składniki

2 jajka
łyżeczka stopionego masła
50 g płatków quinoa
kilka kropel aromatu
szczypta sody
sól
łyżeczka stewii (zdrowy słodzik)

Przygotowanie

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą sody i soli.
Płatki zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut.
Żołtka zmiksować z płatkami, stewią, aromatem i odrobiną soli.
Na patelni rozpuścić masło i dokładnie natłuścić całą jej powierzchnię.
Połączyć białko z ciastem za pomocą drewnianej szpatułki.
Smażyć na średnim, a następnie małym ogniu przez 5 minut z każdej strony.
Zdjąć z patelni, udekorować owocami i syropem klonowym.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska