Opolszczyzna. Mamy dwie kulinarne perły

Ewa Bilicka [email protected] 77 44 32 582
fot. logo konkursu
fot. logo konkursu
W prestiżowym ogólnokrajowym konkursie wygrały dwie firmy z Opolszczyzny.

Kulinarne Perły przyznawane są za tradycyjne produkty kuchni regionalnej. W XI edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” nagrody zdobyły dwie potrawy z Opolszczyzny: cwaniak karłowicki (w kategorii produkt) oraz pańczkraut z żeberkami (potrawa).

Zobacz: Opole. Konsalnet Inowopol z Srebrnym Lodołamaczem 2011

Cwaniak karłowicki to swojski salceson robiony wedle tradycyjnej receptury przez braci Ptaków z Karłowic: - Nasz ojciec był zawsze zapraszany przez okolicznych gospodarzy na świniobicia, bo wytwarzał najpyszniejszy w okolicy salceson - mówi Andrzej Ptak.

- Założyliśmy Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Bocian” i postanowiliśmy na bazie przepisu ojca produkować ciemny salceson. Na Śląsku ten produkt popularnie nazywa się cwaniakiem, więc stąd nasz cwaniak karłowicki. Nazwa się podoba, smak także - dodaje.

Zobacz: Kolejne wyróżnienie dla biura podróży ITAKA

Pańczkraut z żeberkami i wodzionkę - te potrawy wystawiła do konkursu restauracja U Karola Malajki. Pańczkraut to ziemniaki gotowane i wymieszane z zasmażaną kapustą - bardzo popularne danie na opolskiej wsi. Podawane z żeberkami jest potrawą smaczną, kaloryczną - w sam raz na jesień.

- Nie jestem z tych regionów, ale prowadząc restaurację na Opolszczyźnie, postanowiłam sięgnąć do starych przepisów - mówi Marta Sikorska, prowadząca restaurację u Karola Malajki.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska