Kulinarne Perły przyznawane są za tradycyjne produkty kuchni regionalnej. W XI edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” nagrody zdobyły dwie potrawy z Opolszczyzny: cwaniak karłowicki (w kategorii produkt) oraz pańczkraut z żeberkami (potrawa).
Zobacz: Opole. Konsalnet Inowopol z Srebrnym Lodołamaczem 2011
Cwaniak karłowicki to swojski salceson robiony wedle tradycyjnej receptury przez braci Ptaków z Karłowic: - Nasz ojciec był zawsze zapraszany przez okolicznych gospodarzy na świniobicia, bo wytwarzał najpyszniejszy w okolicy salceson - mówi Andrzej Ptak.
- Założyliśmy Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Bocian” i postanowiliśmy na bazie przepisu ojca produkować ciemny salceson. Na Śląsku ten produkt popularnie nazywa się cwaniakiem, więc stąd nasz cwaniak karłowicki. Nazwa się podoba, smak także - dodaje.
Zobacz: Kolejne wyróżnienie dla biura podróży ITAKA
Pańczkraut z żeberkami i wodzionkę - te potrawy wystawiła do konkursu restauracja U Karola Malajki. Pańczkraut to ziemniaki gotowane i wymieszane z zasmażaną kapustą - bardzo popularne danie na opolskiej wsi. Podawane z żeberkami jest potrawą smaczną, kaloryczną - w sam raz na jesień.
- Nie jestem z tych regionów, ale prowadząc restaurację na Opolszczyźnie, postanowiłam sięgnąć do starych przepisów - mówi Marta Sikorska, prowadząca restaurację u Karola Malajki.
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?