W skrócie
W sezonie na soczyste i dojrzałe owoce kompot z agrestu można przygotować z dodatkiem innych owoców. Świetnie smakuje z czerwoną porzeczką, czereśniami, winogronami, rabarbarem i jeżynami. Nasze mamy i babcie gotowały duże ilości kompotu i podawały jako zdrowy napój na ochłodę. Do gotowego kompotu można dodać liście mięty zamiast cynamonu, aby dodać im orzeźwienia. Poznaj przepis na domowy kompot z agrestem.
Czytaj także: Ten zapomniany owoc to letnia bomba witaminowa. Poznaj 5 powodów, dla których warto jeść agrest
Kompot z agrestu – przepis na kwaśny napój
Liczba porcji: dla 4-5 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 500 g agrestu świeżego lub mrożonego,
- 1 l wody,
- 80 g cukru białego do smaku.
Do smaku:
- 1 laska cynamonu,
- kilka listków mięty.
Jak się robi kompot z agrestu?
Przygotowanie:
- Agrest trzeba dokładnie umyć i odszypułkować.
- Następnie owoce agrestu trzeba włożyć do garnka i dosłodzić cukrem w razie potrzeby.
- Wszystkie składniki trzeba dokładnie wymieszać.
- Następnie składniki należy zalać 600 ml wody i gotować przez 15-20 minut.
- Potem trzeba dorzucić do smaku laskę cynamonu.
- Kolejnym krokiem jest zmniejszenie ognia i gotowania kompotu przez około 5 minut.
- Na koniec kompot z agrestu należy odstawić do wystudzenia.
- Do tak powstałego kompotu należy dolać resztę przegotowanej i przestudzonej wody.
- Kompot z agrestu jest gotowy do picia na ciepło i na zimno.
Na co jest dobry kompot z agrestu?
Domowy kompot z agrestu w przeciwieństwie do napojów dostępnych w sklepach można ugotować bez cukru lub z niewielką ilością słodzika, który przełamie kwaśny smak owoców. Ponadto agrest wspomaga trawienie, a u także zawarta w nich luteina wspiera prawidłowy wzrok.
- Stugramowa porcja agrestu zapewnia zaledwie 44 kalorie, w tym 10 g węglowodanów, 0,9 g białka i aż 4,4 g błonnika pokarmowego. Ponieważ agrest ma niski indeks glikemiczny (IG 15), może być spożywany z umiarem przez cukrzyków, osoby z insulinoopornością i innymi zaburzeniami gospodarki węglowodanowej – czytamy w artykule Marty Siesickiej-Osiak na Stronie Zdrowia.
Kompot z agrestu na zimę
Jeżeli chcecie przygotować zapasy do spiżarni, to mamy sposób na kompot z agrestu do słoików. Owoce należy przebrać i usunąć miękkie okazy lub egzemplarze z czarnymi lub brązowymi plamkami. Agrest na kompot powinien być dojrzały, ale nie powinien być zbyt miękki, bo to może świadczyć o jego psuciu. Następnie do słoików trzeba wsypać owoce i zalać ugotowanym syropem cukrowym. Na kilogram agrestu potrzeba jedynie 200 g cukru i 600 ml wody.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?