Placki z botwiny i cukinii

M.Kwiatkowska
M.Kwiatkowska
Poza botwiną i cukinią, przydadzą się też bałaty. Ale ponieważ nie udało mi się ich kupić i wykorzystałam zwykłe ziemniaki - pisze Małgorzata Kwiatkowska

Składniki

2 ziemniaki (chciałam bataty ale nie udało mi się kupić)
1 cukinia
spory pęczek botwiny (liście i łodygi)
2 żółtka od szczęsliwych kurek
2 łyżki mąki razowej
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
pęczek szczypiorku
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
2 łyżki oleju

Wykonanie

Obrane ziemniaki i umytą cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Cebulę, czosnek i szczypior drobno siekamy. Wszystko mieszamy w misce. Dodajemy mąkę, żółtka.
Botwinę dokładnie myjemy z piasku, osuszamy i kroimy w 2 cm części. Dokładamy do masy i mieszamy.
Doprawiamy solą, gałką, pieprzem. Na sam koniec dodajemy do masy 2 łyżki oleju i mieszamy.
Nakładamy masę łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku w 180 - 190 stopniach około 15 minut, aż placki się zarumienią. Idealnie smakują z serkiem śmietankowym i z ogórkami małosolnymi

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska