W skrócie
Ten obiad zazwyczaj robię na wyjątkowe okazje np.: urodziny, imieniny lub rodzinne spotkania. Świetnie smakuje, wygląda apetycznie i ma główny sezonowy składnik, czyli kurki. Tradycyjnie przyrządza się polędwiczki wieprzowe, jednak ja polecam użyć polędwiczek z indyka. Są delikatniejsze w smaku i znakomicie nasiąkają sosem na bazie kremówki i bulionu. Jeśli masz ochotę podkreślić smak kurek, to zachęcam przypraw potrawę pod koniec gotowania świeżo startą gałką muszkatołową. W razie potrzeby podwój porcję dla 2 osób i rozrzedź sos bulionem, aby wystarczył dla każdego. Poznaj przepis na apetyczne polędwiczki z kurkami.
W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania polędwiczek z kurkami
Polędwiczka z kurkami – przepis na sezonowy obiad
Liczba porcji: na 2 osoby.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 300 g kurek,
- 1 polędwiczka z indyka,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 1/2 cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 100 ml bulionu warzywnego,
- 170 ml śmietanki kremówki 30 procent,
- 30 g posiekanego koperku,
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.
Jak zrobić polędwiczki z kurkami?
Sposób przygotowania:
- Na początku dokładnie umyj, oczyść i pokrój kurki na mniejsze kawałki.
- Następnie na patelni z grubym dnem rozgrzej masło klarowane na średniej mocy palnika.
- Cebulę pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię z masłem.
- Dopraw solą i zeszklij na patelni, następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Kurki odsącz i odciśnij ręcznikiem papierowym nadmiar wody.
- Wsyp do patelni z cebulą i czosnkiem i smaż przez 3 minuty.
- Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
- Wlej bulion warzywny, zamieszaj i sos powinien się gotować przez około minutę.
- Następnie wlej śmietankę kremówkę.
- Koperek drobno posiekaj i dodaj do sosu.
- Polędwiczkę z indyka pokrój na równej grubości 1,5 cm plastry.
- Rozgrzej drugą patelnię i rozpuść masło klarowane.
- Polędwiczki dopraw solą, pieprzem i smaż na maśle klarowanym z obu stron, do momentu aż się zarumienią. Potrwa to około 2 minuty z obu stron.
- Usmażone polędwiczki przełóż do sosu kurkowego. Jeśli sos zbytnio odparuje, dolej 50 ml bulionu, wymieszaj i gotuj przez 3 minuty.
- Soczyste polędwiczki z kurkami są gotowe.
- Przed podaniem polecam udekorować je posiekanym koperkiem.
Sposób podania polędwiczek z kurkami
Gotowe polędwiczki z kurkami świetnie smakują podane z makaronem typu tagliatelle, kluskami śląskimi i kopytkami. Możesz ugotować do nich młode ziemniaki i okrasić masłem, posypać solą i połączyć z posiekanym koperkiem. Równie smaczny posiłek powstanie, gdy podasz go z ryżem. Szczególnie polecam brązowy lub jaśminowy. Sprawdza się także ugotowana na sypko kasza gryczana.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Patelnie w najlepszych cenach
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?