Prezenty jadalne - idealne na święta. Nimi na pewno zaskoczysz swoich najbliższych! Jak przygotować niebanalne podarunki? Sprawdźcie
KANDYZOWANY ANANAS
3.Kandyzowany ananas
Składniki:
1 większy świeży ananas
2 szklanki wody
2 szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
cukier do obtoczenia – użyłam mieszanki pudru i drobnego cukru
Przygotowanie:
Ananas pokrój w kostkę (dowolnej wielkości) lub w plastry. Następnie w garnku zagotuj wodę z cukrem i sokiem z cytryny, dodaj do tego ananasa. Gotuj na niewielkim ogniu przez ok.10 minut. Po tym czasie zdejmij z ognia i pozostaw przez 24 godziny. Drugiego i trzeciego dnia czynność powtórzyć, czyli zagotuj i gotuj przez ok. 10 minut - odstaw.
Czwartego dnia musisz dokładnie odsączyć ananasa na sicie, a następnie na ręczniku papierowym. Przełóż go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 50-80 stopni. Przy uchylonych drzwiczkach i (o ile to możliwe) włączonym termoobiegu - susz owoce przez kilka-kilkanaście godzin. Pamiętaj: w trakcie suszenia możesz je przemieszać kilkukrotnie. Kiedy owoce będą wydawały się już dobrze podsuszone, wyjmij je z piekarnika, a następnie przełóż na czysty papier lub czystą bawełnianą ściereczkę. Pozostawi na 2-3 dni, aby owoce się dosuszyły. Po wysuszeniu owoce przesyp cukrem pudrem i przełóż do słoiczka.