Prodiż wraca do łask, a wolnowar wciąż zyskuje nowych sympatyków. W czym jeszcze gotować, aby było smacznie, zdrowo i tanio?

Anna Gandecka
Anna Gandecka
Wolnowar czy kombiwar to urządzenia, które znacznie ułatwiają codzienne przyrządzanie posiłków dla całej rodziny.
Wolnowar czy kombiwar to urządzenia, które znacznie ułatwiają codzienne przyrządzanie posiłków dla całej rodziny. 123rf/sidelnikov
Upał za oknem, więc warto pomyśleć o tym, aby pobyt w kuchni ograniczyć do minimum. Pomogą nam w tym niezawodne sprzęty w kuchni. Jeden z nich przeżywa swój renesans, trzy pozostałe mają już swoich zwolenników i wciąż zyskują nowych. Poznaj zalety prodiża, wolnowaru, szybkowaru i kombiwaru.

Spis treści

Prodiż – hit PRL-u wciąż na topie

Prodiże swój najlepszy czas miały w czasach PRL-u, kiedy to prawie każda pani domu mogła pochwalić się tym podstawowym urządzeniem kuchennym. W kolejnych dekadach prodiże odeszły w zapomnienie, by na nowo odrodzić się w XXI wieku. Przeszły nie byle jaką metamorfozę i szybko zyskały nowych zwolenników.

Prodiż – dlaczego warto go kupić?

Prodiż to rodzaj garnka z pokrywką zasilanego prądem. Jego niewątpliwą zaletą jest wielofunkcyjność. Można w nim piec, gotować i dusić. Jest to urządzenie przenośne i bardzo intuicyjne w obsłudze. Podkreślmy, że pobiera ono kilkakrotnie mniej energii niż piekarnik elektryczny. Na rynku dostępne są modele w kształcie owalu, kwadratu lub prostokąta. Niektóre modele mają dwie grzałki – jedną umieszczoną w pokrywie, drugą – ogrzewającą postawę. Dzięki takiemu rozwiązaniu łatwiej jest dobrać właściwą temperaturę w środku urządzenia. W pokrywie zwykle znajduje się okienko, dzięki któremu możesz sprawdzić, czy potrawa się nie przypala.

Co pysznego przygotujesz w prodiżu?

Osoby, które upiekły w nim ciasto drożdżowe z owocami, zgodnie twierdzą, że smak wypieku nie ma sobie równych. Co jeszcze smacznego przyrządzisz w prodiżu? Będą to m.in.:

  • udka kurczaka,
  • warzywa,
  • zapiekanki,
  • pulpety,
  • zrazy,
  • rolady mięsne,
  • chleb,
  • gołąbki.

Wolnowar – urządzenie dla cierpliwych

Wolnowar służy do przygotowywania potraw bez konieczności ciągłego doglądania. Podobnie jak prodiż cechuje go łatwość obsługi. Wystarczy umieścić składniki w garnku, ustawić odpowiednią temperaturę (zwykle ok. 80 stopni Celsjusza) oraz czas gotowania, a następnie pozwolić urządzeniu na samodzielne przygotowanie posiłku. Nie wymaga to żadnych skomplikowanych czynności ani ciągłego pilnowania potrawy. Czas gotowania zależy od przepisu i preferencji kulinarnych.

Choć wolnowar działa w sposób powolny, co jest jego podstawową zaletą. Dzięki długiemu czasowi gotowania potrawy mają szansę odpowiednio się zapiec, wydobywając swoją pełnię smaku i aromatu. Urządzenie możesz bez obaw zostawić na wiele godzin, nie martwiąc się o to, że znajdująca się w nim potrawa przypali się lub wykipi. Ponadto składniki mają czas, aby się „przegryźć”, dzięki czemu przygotowane danie jest wyrazistsze w smaku.

Szybkowar – idealny dla tych, co liczą cenne minuty

Jedną z największych zalet szybkowaru jest to, że pozwoli ci on przygotować czasochłonne potrawy w znacznie krótszym czasie niż gdybyś przyrządzał je tradycyjnie. Możesz zatem zaoszczędzić sporo czasu, gotując rosół lub gulasz. Co jeszcze zyskasz, przyrządzając posiłki w szybkowarze? Na pewno oszczędność energii (szybkowary skracają czas obróbki nawet o 70%).

Nowoczesne szybkowary wyposażone są w wiele funkcji bezpieczeństwa, takich jak systemy blokowania pokrywy i wskaźniki ciśnienia. Te funkcje minimalizują ryzyko wypadków i zapewniają, że korzystanie z urządzenia jest bezpieczne. Zwróć jednak uwagę na to, że w środku urządzenia panuje wyższa temperatura i ciśnienie niż w zwykłym garnku. Dlatego po skończonym gotowaniu – zanim otworzysz pokrywę szybkowaru – odczekaj kilka minut, aby przypadkiem się nie poparzyć.

Kombiwar – kilka funkcji w jednym urządzeniu

Kombiwar pozwala na wykonywanie wielu czynności kuchennych, takich jak rozmrażanie, podgrzewanie, gotowanie na parze, pieczenie, grillowanie, a nawet smażenie. W porównaniu z tradycyjnym piekarnikiem kombiwar zużywa mniej energii podczas przygotowywania posiłków, szczególnie w trybie mikrofalowym.

Niewątpliwą zaletą kombiwaru jest to, że łączy w sobie cechy trzech urządzeń: mikrofalówki, piekarnika oraz grilla. Oznacza to, że dzięki takiemu rozwiązaniu zaoszczędzisz również sporo miejsca na blacie kuchennym. Wiele kombiwarów ma łatwe w obsłudze panele dotykowe lub przyciski, które umożliwiają wybór odpowiedniego trybu i ustawienia temperatury. To sprawia, że korzystanie z urządzenia jest wygodne i bardzo intuicyjne.

Polecjaka Google News - RegioDom
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Czy warto kupować dzisiaj mieszkanie?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Prodiż wraca do łask, a wolnowar wciąż zyskuje nowych sympatyków. W czym jeszcze gotować, aby było smacznie, zdrowo i tanio? - RegioDom.pl

Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska