Przyprawy Zanzibaru
Pieprz jest jeden
- To jest pieprz - powiedzial Sali, wskazując na olbrzymie, rozlozyste drzewo. Za chwile jednak wdrapal sie na galąL i zerwal oplatającą konary lodyge pelną czerwonych kulek. Tak wlaśnie rośnie pieprz: albo wije sie po tyczkach, albo po dorodnych drzewach, dających
cien. Pieprz jest jeden, choc kupując w sklepie
czarny, bialy i zielony, mozna by sądzic inaczej.
Wszystkie trzy to owoce jednej i tej samej rośliny, ale zbierane w róznych fazach dojrzalości i poddawane nieco innej obróbce. Ziarna pieprzu czarnego
to niedojrzale owoce, które suszy sie rozlozone na sloncu. Pieprz zielony są to niedojrzale owoce pieprzu, przechowywane w slonej zalewie lub occie.
Ziarna pieprzu bialego to dojrzale owoce pieprzu, które po zebraniu usypuje sie w stosy, nakrywa kocami i pozostawia na kilka dni. Tam fermentują i tracą zewnetrzną warstwe.
Potem pestki sie myje, odsącza na sitach i suszy na sloncu, az staną sie zóltawobiale. Pieprz czerwony to nie pieprz, tylko "schinus molle”, nawet nie krewniaczka pieprzowatych.