Sałatka na rukoli z ricottą i figami

K.Kornacka
K.Kornacka
Nie wszystko co zdrowe musi być nudne czy nie smaczne. Kiedyś unikałam połączeń słodkich i wytrawnych. Jak można jeść owoce i łączyć do z mięsem? Kto to widział, by jeść sałatkę z truskawkami i łososiem podlewając do jakimś sosem wyglądającym jak płynna czekolada? - pisze Karolina Kornacka z Opola.

A jednak,warto łączyć smaki, zaś kolorowe talerze zachęcają do konsumpcji zdrowej sałatki pani Karoliny.

Składniki

2 garście mieszkanki sałat z rukolą lub samej rukoli
2 figi
1 łyżka ricotty
garść miąższu z owocu granatu
2 łyżki orzechów włoskich
2 łyżki miodu
1 łyżka soku z cytryny
świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie

Sałatę rozkładamy na talerz. Figi kroimy w formie kwiatu nie docinając do końca. Na talerzu układamy ricottę doprawioną solą i pieprzem, figi, orzechy, pestki granatu. Całość doprawiamy sosem na bazie miodu i cytryny.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska