Zachowała jej tradycyjny charakter, m.in. ceramiczny piec chlebowy opalany węglem, ale cały park maszynowy pochodzący z lat 70. został gruntownie zmodernizowany, m.in. dzielarki i miesiarki do ciasta, z których ręcznie robione są potem bułki i chleb.
Klasyczne piekarnie to dziś trudny interes. Polacy jedzą coraz mniej pieczywa, coraz częściej kupują dużo gorsze jakościowo, ale tańsze w marketach.
Dlatego trzeba mocno się starać, żeby utrzymać się na chlebowym rynku.
- My zadbaliśmy o zachowanie tradycyjnych receptur, dających pewność, że nasi piekarze robią zdrowe pieczywo, z naturalnych składników, na zakwasie, bez polepszaczy - mówi Barbara Gawlik, kierownik piekarni.
Krasiejowska piekarnia znana jest z lokalnego chleba pszenno-żytniego i pszennych bułek.
Klasyczne piekarnie to dziś trudny interes. Polacy jedzą coraz mniej pieczywa
Dotychczas jej produkty można było kupić w Ozimku i okolicy. Piekarnia zadbała o odpowiednie ich wyeksponowanie - na białych, drewnianych regałach, ręcznie malowanych w tradycyjne opolskie wzory kwiatowe.
- W najbliższym czasie nasze pieczywo pojawi się także w Opolu, gdzie asortyment zostanie powiększony o chleby żytnie i wieloziarniste oraz bułki grahamki - mówi Barbara Gawlik.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?