Światowy Dzień Czekolady. Opolscy blogerzy polecają czekoladowe smakołyki!
Składniki:
75 ml śmietany kremówki 36%, 70 g mlecznej czekolady, 70 g gorzkiej czekolady, 3 łyżki likieru wiśniowego, 6 łyżek mleka w proszku, 50 g masy marcepanowej
Przygotowanie: Czekolady drobno siekamy i umieszczamy w misce. Śmietanę kremówkę zagotowujemy, zalewamy nią czekolady, dodajemy wiśniówkę. Bez mieszania odstawiamy na 4 minuty.
Następnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolad i połączenia się składników. Dodajemy pokruszoną masę marcepanową oraz mleko w proszku, dokładnie mieszamy (ja użyłam rąk), miskę przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny (najlepiej na całą noc).
Następnie małą łyżeczką nabieramy masę i formujemy z niej małe kulki, aby było łatwiej ręce możemy lekko posypywać mlekiem w proszku. Uformowane kulki obtaczamy dowolnymi dodatkami. Jeszcze raz umieszczamy w lodówce, gdzie je przechowujemy. Możemy podawać zaraz po wyjęciu z lodówki.