Szkoda zjeść taką piękną rzeźbę. Artysta z Zawadzkiego robi cuda z warzyw i owoców

Magdalena Pilor
Rzeźbienie w owocach wymaga wyobraźni i pewnej ręki. Piotr Wasik jest w tym mistrzem.
Szkoda zjeść taką piękną rzeźbę. Artysta z Zawadzkiego robi cuda z warzyw i owoców

Artysta z Zawadzkiego swoją klasę potwierdził na międzynarodowym konkursie carvingu w Czechach. Piotr Wasik zdobył tam trzy złote medale. Oprócz przygotowanej wcześniej w arbuzie podobizny Bacha musiał stworzyć rzeźby na miejscu. Miał na to trzy godziny i dwa owoce do dyspozycji: arbuz oraz melon.

- Wykonałem mitycznego Atlasa, który podtrzymuje kulę ziemską - mówi artysta. - Tym, co zostało z owoców, w ciągu dziesięciu minut należało przyozdobić kieliszek.

Sukces w Czechach nie jest pierwszym, jaki osiągnął. Na swoim koncie ma m.in. mistrzostwo Polski i wicemistrzostwo Europy. Wszystko zaczęło się pięć lat temu, gdy wpadła mu w ręce książka o carvingu.

- Zaczynałem od nożyków do tapet i prostych motywów kwiatowych - mówi Piotr Wasik. - Dopiero później udało mi się kupić profesjonalne dłuta.

Niemal z każdego warzywa i owocu potrafi stworzyć dzieło sztuki. - Najlepszym tworzywem są arbuzy - mówi Wasik. - Rzeźbiąc, można przejść od ciemnozielonej skórki przez biel do czerwonego miąższu. Ale nadają się także dynie, melony czy marchewka, z której można wyrzeźbić na przykład zgrabnego tulipana.
Na jego pracach oprócz kwiatów pojawiają się motywy mitologiczne, zwierzęta i postacie ludzi.

- To z nimi jest największy problem, bo nie mam wykształcenia plastycznego, tylko gastronomiczne - dodaje opolski artysta.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska