Nagrodę Promotora Produkcji Piekarskiej niemodlińskiej spółdzielni Społem wręczył Zarząd Krajowy Związku Rewizyjnego Spółdzielni Spożywców Społem.
- Otrzymaliśmy ją za całokształt naszej produkcji, za nasz chleb o nazwie Tadek oraz za promowanie produkcji piekarskiej nie tylko w Polsce, ale również w Parlamencie Europejskim - mówi Józef Oleksa.
Ale od początku. Tadek to rarytas niemodlińskiej piekarni Społem, który na rynek wszedł trzy lata temu.
Robiony jest tylko i wyłącznie z naturalnych produktów, bez chemii i drożdży, według receptury niemodlińskiego Społem.
Jego skład to mąka żytnia, mąka pszenna, dynia, słonecznik, otręby, płatki owsiane i siemię lniane
Proces produkcji Tadka trwa aż sześć godzin (dla porównania, zwykłego chleba około 1,5 godziny). To między innymi dlatego kilogramowy bochenek kosztuje aż 10 zł.
- Ale jest smaczny i zdrowy - mówi Jan Oleksa. - Tadek trafia do sklepów w Krapkowicach, Niemodlinie, Opolu oraz w Warszawie.
Chleb z Niemodlina był też promowany w Parlamencie Europejskim podczas Dnia Polskiego.
W sumie piekarnia w Niemodlinie wytwarza 22 tony pieczywa miesięcznie.
To 18 asortymentów chleba, w tym 800 kg Tadka.
Prezes mówi, że spore uznanie zyskał również chleb Kresowy oraz Baltonowski. Piekarnia oferuje również 20 rodzajów bułek.
- Staramy się też inwestować. Ostatnio kupiliśmy na przykład dwie nowe maszyny do mieszania produktów na pieczywo - kończy Jan Oleksa.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?