Statystyczny Polak wytwarza rocznie nawet 350 kilogramów odpadów, wśród nich są te jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych. Wciąż nie rezygnujemy z plastikowych toreb, zużywamy nawet 700 rocznie! Z plastikowej torebki, która rozkłada się przez setki lat, korzystamy średnio przez zaledwie 25 minut.
Zobacz: To nie tak! Oto mity o zero waste
– Dlaczego Polacy marnują jedzenie? Główne powody, o których mówią badania, to zbyt duże porcje posiłków, niewłaściwe przechowywanie żywności, zbyt duże zakupy, zakup produktów niewłaściwej jakości, przekroczenie terminu przydatności do spożycia oraz brak pomysłów na wykorzystanie składników do różnych dań – mówi Joanna Kądziołka z Polskiego Stowarzyszenia Zero Waste.
Zero waste nie takie straszne, jak się wydaje?
Co zrobić, aby nie marnować? Zacząć życie w myśl filozofii zero waste. Jest to styl życia, który sprawia, że wiele materiałów i produktów wykorzystuje się ponownie, a dzięki temu generujemy mniej śmieci. Oczywiście nie od razu Rzym zbudowano, nie oznacza to, że z dnia na dzień kosz na śmieci będzie pusty, ale warto zacząć od małych kroków.
Wśród ponad 2 mld ton odpadków, które lądują rocznie na wysypiskach, znajdują się m.in. opakowania żywności i napojów, wiele z nich nie ulega degradacji lub ich rozkład zajmuje nawet kilkaset lat.
Instytut Badania Rynku i Opinii Społecznej IMAS w ogólnopolskim badaniu zapytał respondentów o to, czy istotne jest dla nich niemarnowanie jedzenia oraz zużywanie produktów w całości. Aż 97 proc. uczestników badania zadeklarowało, że te kwestie są dla nich bardzo istotne. Co ważne, ten sam punkt widzenia na problem mają Polacy różnych pokoleń, niezależnie od posiadanego wykształcenia czy statusu materialnego.
Co nas powstrzymuje przed zmianą nawyków? Powszechne przekonanie, że jest to niezwykle skomplikowane. Czy rzeczywiście jest? Przekonaj się.