To udowodnione naukowo: dieta bogata w truskawki poprawia humor, a nawet pomaga walczyć z bezsennością. Truskawki zawierają bowiem brom, który ułatwia zasypianie.
Lista innych zalet truskawek jest długa. Mają więcej witaminy C niż cytrusy. Zawierają sporo żelaza, kwas foliowy, witaminy: A i z grupy B, a także potas, wapń, magnez i mangan. Podobnie jak czosnek, zawierają substancje bakteriobójcze - fitocyny. Poprawiają przemianę materii, działają moczopędnie. Są nawet pomocne w profilaktyce nowotworowej, gdyż neutralizują substancje rakotwórcze.
Truskawki stanowią też dobry kosmetyk dla naszej skóry, która rozjaśnia się i uelastycznia po zastosowaniu maseczki.
No i są pyszne.
Wprawdzie najlepiej smakują te zerwane prosto z krzaczka, ale przecież możemy ich smak i aromat zachować na najbardziej mroźne i ponure dni zimy. Można truskawki zamrozić, można też wykonać z nich przetwory.
Irena Gorek, gospodyni ze Starych Kolni koło Popielowa zdradza nam przepis na tradycyjne konfitury z truskawek, takie bez użycia żelfix-u.
- Mają fantastyczny smak, ale podczas smażenia kolor konfitury ciemnieje do brązowego. Aby nadać jej bardziej fioletowo-czerwonej barwy, dodaję trochę jagód (około 220 gram na kilo truskawek.
Usmażenie takich tradycyjnych konfitur trwa dwa dni.
Proponujemy też nieco szybsze receptury: na ciasto truskawkowiec oraz lody dietetyczne - sorbet truskawkowy.
Smacznego!
Ważne!
Truskawki należy myć z szypułkami, inaczej chłoną wodę jak gąbka, a wtedy gorzej smakują i łatwo się psują.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?