6 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
NIE/TAK. Jedzenie surowych jajek naraża nas na zakażenie...
fot. xiuxiu84/123RF

Tych produktów nigdy nie jedz surowych! Grozi to zatruciem i może mieć poważne skutki. Uważaj w szczególności na ziemniaki i mięso

Surowe jajka

NIE/TAK. Jedzenie surowych jajek naraża nas na zakażenie Salmonellą, bakterią, która bytuje na powierzchni skorupek jaj, ale patogeny mogą przenikać także do wewnątrz jajka. Jedynym skutecznym środkiem pomagającym chronić przed zatruciem pokarmowym jest pasteryzacja jaj w gorącej wodzie o temperaturze 60 stopni Celsjusza przez 4 minuty.

Według ekspertów ze względu na podobne wartości odżywcze jaj surowych i ugotowanych na miękko lub półmiękko, lepiej spożywać te poddane obróbce cieplnej. Szczególną ostrożnością w sięganiu po surowe jajka powinny wykazać się osoby z upośledzoną odpornością, a także starsze. Również kobietom w ciąży i dzieciom nie zaleca się podawania surowych jajek.

Zobacz również

Na wystawę „Kolory młodości” zapraszają „ekonomik” w Radomsku oraz MBP w Radomsku

NOWE
Na wystawę „Kolory młodości” zapraszają „ekonomik” w Radomsku oraz MBP w Radomsku

Dzień Dziecka oraz 10. urodziny ICE Kraków. Moc atrakcji na podwójny jubileusz

NOWE
Dzień Dziecka oraz 10. urodziny ICE Kraków. Moc atrakcji na podwójny jubileusz

Polecamy

Horoskop codzienny na sobotę 1 czerwca 2024 r. "Odpowiedzi mocno Cię zaskoczą"

Horoskop codzienny na sobotę 1 czerwca 2024 r. "Odpowiedzi mocno Cię zaskoczą"

Ulubienica zwiedzających zoo w Opolu została mamą. Patrzcie, jaki słodziak!

Ulubienica zwiedzających zoo w Opolu została mamą. Patrzcie, jaki słodziak!

Tego nikt się nie spodziewał! Oto co sądzą Polacy o krótszym tygodniu pracy

Tego nikt się nie spodziewał! Oto co sądzą Polacy o krótszym tygodniu pracy