Uczniowie Publicznego Technikum nr 2 smakowali ciastka w Rimini

Iwona Kłopocka-Marcjasz
Iwona Kłopocka-Marcjasz
Cukiernicze smakołyki kusiły fantazyjnymi kształtami, kolorami i zapachami. I najważniejsze - rozpływały się w ustach.
Cukiernicze smakołyki kusiły fantazyjnymi kształtami, kolorami i zapachami. I najważniejsze - rozpływały się w ustach. ZSZ nr 4
Uczniowie odwiedziła targi piekarsko-cukiernicze we Włoszech. Poznawali nowinki, na warsztatach słuchali i podglądali mistrzów.
Partnerem serwisu "16 plus" jest prezydent Opola.

Partnerem serwisu "16 plus" jest prezydent Opola.

Do Włoch pojechali uczniowie klasy trzeciej Publicznego Technikum Nr 2 w Opolu kształcący się w zawodzie technik technologii żywności. Jednych interesowały nowinki w szybko zmieniającym się rynku usług cukierniczych - włoska finezja i wyczucie smaku robią wrażenie; misterne konstrukcje z czekolady czy karmelu były nie tylko piękne, ale i pyszne. Innych zaciekawiły sprzęty wykorzystywane do wypieku słynącego z lekkości i smaku włoskiego pieczywa.

Wszystkie stoiska zaaranżowano z rozmachem, a tematycznie podzielono na segmenty dotyczące poszczególnych typów kulinarnych specjalności: lodów, pizzy, ciast, czekolady, kawy, wina. - Mogliśmy też posłuchać wypowiedzi mistrzów, podejrzeć ich warsztat w trakcie pokazów - wspomina Łukasz Czech.

Uczniowie dowiedzieli się m.in. że pizzę Włosi jedzą bez żadnego sosu czy keczupu i jedynie skrapiają ją oliwą. Najnowsze trendy w jej produkcji to wyrabianie ciasta z mąki razowej, wypiekanie go i obkładanie składnikami bezpośrednio przed konsumpcją, na przykład surową gruszką, specjalnie dobranym do kompozycji serem i rukolą.
- Naszym celem jest pokazanie młodzieży międzynarodowych proporcji i globalnego wymiaru edukacji. Zdecydowanie łatwiej jest być Europejczykiem ze świadomością, że inni robią pewne rzeczy podobnie, że nasze zawodowe umiejętności nie różnią się. My możemy uczyć się od Włochów, a Włosi od nas - mówi Bożena Czapska-Czoch, dyrektor ZSZ nr 4 w Opolu. - Jeszcze przed feriami rozpoczęliśmy nabór do nowego projektu praktyk zagranicznych dla uczniów technikum obsługi turystycznej oraz technikum żywienia i usług gastronomicznych, którzy w maju pojadą na cztery tygodnie do Bolonii. Okazuje się, że kultura śródziemnomorska jest nam bardzo bliska - podkreśla.

Wyjazd do Rimini odbył się w ramach projektu Opolskie Szkolnictwo Bliżej Rynku Pracy, który organizuje RCRE.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska