reklama

Unia produkuje więcej, więc w Polsce ceny trzody spadają

RedakcjaZaktualizowano 
W ciągu ostatnich kilku tygodni ceny trzody chlewnej znacznie spadły. Jednocześnie są dużo niższe niż o tej porze przed rokiem – aż o 8 procent
W ciągu ostatnich kilku tygodni ceny trzody chlewnej znacznie spadły. Jednocześnie są dużo niższe niż o tej porze przed rokiem – aż o 8 procent Polska Press
W ciągu ostatnich siedmiu tygodni ceny trzody chlewnej w Polsce spadły aż o osiem procent. Zdarza się, że rolnicy – szczególnie ci drobni producenci – za kilogram żywca otrzymują po 3,30 zł. A to wszystko z powodu większej produkcji na rynku unijnym. Spadek cen spowodowany jest większą podażą żywca wieprzowego na rynku wspólnotowym – mówi Monika Drążek, analityk Banku Gospodarki Żywnościowej.

Dodaje, że największy wzrost produkcji trzody chlewnej widoczny jest w Hiszpanii (tu produkcja jest o 8,2 proc. większa niż przed rokiem), Francji oraz Danii.

BGŻ w cotygodniowym raporcie dotyczącym sytuacji na rynkach rolnych powołuje się na serwis ThePigsite.com, który dowodzi, że  do obecnej sytuacji przyczyniły się upały, które mieliśmy latem. 

– Na skutek wysokich temperatur odnotowanych w lecie, proces tuczenia części zwierząt się wydłużył, natomiast odnotowywane jesienią niższe temperatury przyspieszyły proces przybierania zwierząt na wadze – czytamy w raporcie. – W rezultacie więcej surowca trafia obecnie na rynek, co przy stabilnym popycie wywarło presje na obniżki cen.

 

Sami producenci także nie mają wątpliwości co do tego, że ceny trzody dyktuje rynek unijny.

– Jeżeli cena trzody w Niemczech spada, to samo dzieje się u nas – mówi Wiesław Krawczuk z miejscowości Niewodnica Nargilewska Kolonia.

Opowiada, że dwa tygodnie temu sprzedawał tuczniki po 4,26 zł za kg żywca (plus VAT). Ale, jak zaznacza, na taką cenę mogą liczyć więksi dostawcy, a nie ci, którzy sprzedają parę świń.  – Mali producenci otrzymują dużo mniej  za tuczniki  – zauważa Wiesław Krawczuk.

Jak mówi, różnica w cenie, którą otrzymuje drobny producent trzody i duży,  może nawet wynosić około złotówki.

Dodaje on jednocześnie, że jeszcze miesiąc wcześniej za kilogram żywca zakłady płaciły po 4,50 zł/kg.  Największe spadki ceny odnotowano w ostatnich tygodniach.

Z  informacji przedstawionych przez Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS” (podaje informacje o  cenach trzody chlewnej   uzyskane od  hodowców i producentów) wynika, że w okresie od  9 do 13 listopada ceny żywca wieprzowego w kraju wahały się od 3,30 do 5 zł/kg.

 

Monika Drążek podkreśla, że w ciągu ostatnich siedmiu tygodni cena trzody chlewnej spadła znacznie – aż o siedem procent.

– Natomiast jeśli porównamy obecne ceny do tych sprzed roku, okaże się, że teraz producenci otrzymują za tuczniki 6 proc. mniej – zauważa.  

 

Barbara Kociakowska

FLESZ: Elektryczne samoloty nadlatują.

Wideo

Materiał oryginalny: Unia produkuje więcej, więc w Polsce ceny trzody spadają - Gazeta Współczesna

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3