Atomy, jony i kationy oraz pierwiastki ze słynnej tablicy Mendelejewa są chlebem powszednim dla studentów z Koła Naukowego Chemików "Koronan" z UO. - Nasza codzienność sprowadza się do reakcji i związków chemicznych - przekonuje Sebastian Balicki, szef koła. Dla nas nie ma magii, jest po prostu chemia.
Grupa ok. 20 młodych naukowców w ramach spotkań koła, średnio raz w tygodniu, bada zagadki chemiczne oraz przygotowuje konferencje. - W kwietniu zorganizowaliśmy już po raz czwarty, opolskie sympozjum kół naukowych pt. "W labiryncie wiedzy" - mówi Balicki.
W debacie udział wzięli studenci i wykładowcy z uniwersytetu i politechniki z Opola, ale byli też goście z Warszawy, Częstochowy i Poznania. Studenci przekonują też, że z chemią spotykamy się prawie wszędzie, np. w kuchni.
- Parzenie herbaty, to dla chemika proces zwany ekstrakcją, a rosół gotowany pod przykryciem to ekstrakcja z parą wodną - tłumaczy studentka Karolina Jaźwińska. - Z kolei pieczenie babki to termiczny rozkład wodorowęglanu sodu, czyli proszku do pieczenia - dodaje.
Młodzi badacze dzielą się swoja wiedzą z młodszymi kolegami. - Organizujemy pokazy w przedszkolach oraz w szkołach średnich - mówi dr hab. Małgorzata Broda, opiekun koła.
- Bywa tak, że uczniowie przyjeżdżają na nasz wydział i sami mogą wykonać doświadczenia w profesjonalnym laboratorium - dodaje dr Anna Kusakiewicz-Dawid, drugi z opiekunów koła.
Do koła zapisać się można już w październiku, pod adresem [email protected].
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?