MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Najsmaczniejsza setka. Te restauracje z Opolszczyzny zyskały uznanie gości za smak i klimat

Krzysztof Strauchmann
Pięć restauracji z Opolszczyzny znalazło się w tym roku w setce najlepszych polskich lokali według „Poland 100 Best Restaurants Score”. Tam serwują jedzenie na najwyższym poziomie.

Ranking najlepszych polskich restauracji „Poland 100 Best Restaurants Score” jak zapewniają organizatorzy powstaje na podstawie recenzji zamieszczanych w przewodnikach, a także opinii, pisanych przez gości lokali i publikowanych na portalach internetowych (m.in. Google Reviews, Trip Advisor, Instagram oraz Facebook).

Co roku ocenianych w ten sposób jest ok. tysiąca lokali w całym kraju. Dodatkowo organizatorzy rywalizacji wysyłają tam swoich inspektorów, działających na zasadzie tajemniczego klienta, czyli nie ujawniających swojej roli. Punkty przyznawane są za jakość i świeżość produktów, harmonijność menu, walory smakowe serwowanych dań, profesjonalizm i jakość obsługi, komfort i atmosferę pobytu oraz otoczenie i wnętrze restauracji.

W ocenie końcowej każdy zgłoszono lokal dostaje odpowiednią ilość „widelców” - przy czym najlepsze w kraju mogą się poszczycić 5 widelcami. Wyniki najlepszych w województwie są też zamieszczane na portalu internetowym. Wyróżnieni z Opolszczyzny dowiedzieli się o tym już po publikacji.

- Nie wiedzieliśmy, że znaleźliśmy się wśród stu najlepszych polskich restauracji, ale bardzo się z tego cieszymy - mówi Ewelina Wojtala, właścicielka wyróżnionej w tym roku po raz drugi restauracji Zamkowy Młyn w Krapkowicach.

Najlepsze restauracje Opolszczyzny 2024 według „Poland 100 Best Restaurants Score”

Trattoria Antica w Opolu

Restauracja specjalizująca się w kuchni włoskiej, która działa już od 10 lat przy ul. Wojciecha, na starówce Opola, w XIX wiecznej kamienicy. Chlubą lokalu jest piec opalany drewnem, w którym powstaje między innymi pizza, wypiekana na 16 sposobów. Restauracja proponuje też dania z ryb i mięsne. Szefem kuchni jest tu Mateusz Ściegienny. Trattoria Antica została wyróżniona po raz drugi.

- Trattorię Anticę stworzyliśmy w 2014 roku, w 2022 roku przeszliśmy "rewolucję" i działamy w nowej odsłonie - mówi Damian Baranowski, manager lokalu. - Jest to miejsce pełne włoskich smaków, gdzie serwujemy przystawki, doskonałe i świeże owoce morza, ręcznie wyrabiane makarony, dania sezonowe, aromatyczne pizze, dania mięsne, świeże ryby oraz doskonałe desery. Dopełnieniem do dań są wyśmienite włoskie wina oraz klimatyczna muzyka, która towarzyszy nam każdego dnia. A wszystko to zaserwowane przez profesjonalną i uśmiechniętą obsługą.

Restauracja Bajka - Grodziec koło Ozimka

To restauracja na terenie dużego kompleksu wypoczynkowego z hotelem i miejscami do rekreacji. Sama restauracja specjalizuje się w daniach kuchni polskiej i śląskiej, bazuje przy tym na produktach najwyższej jakości. Działa od 12 lat.

- Naszą specjalnością są dopieszczone dania regionalne, według starych receptur naszych babć i mam. U niektórych gości obudzą dobre wspomnienia, ale spodobają się też zagranicznym gościom - mówi Beata Wiench, menadżer ośrodka. - Do kuchni tradycyjnej dodajemy też coś nowego, nowoczesnego, nietypowy i zaskakujący smak. Chętnie sięgamy po produkty sezonowe, świeże i najlepsze w określonym okresie roku. Teraz to szparagi, później będziemy podawać świeże truskawki, dynię, gęsinę. Na klimat restauracji pracuje też miła, fachowa obsługa i nasze piękne otoczenie.

Restauracja Zamkowy Młyn w Krapkowicach

Zamkowy Młyn już po raz drugi znalazł się w setce najlepszych w Polsce. Specjalizuje się jednocześnie w kuchni tradycyjnej - polskiej i śląskiej oraz w daniach barbecue. Szefem kuchni jest Arkadiusz Chwałek.

- Na własne potrzeby prowadzimy statystykę, co jest przez naszych gości częściej wybierane na niedzielny obiad. Śląska rolada czy żeberka barbecue - zdradza Ewelina Wojtala, właścicielka restauracji. - Wygrywają żeberka. Jesteśmy restauracją mocno mięsną. Chyba jako jedyni w regionie przygotowujemy potrawy barbecue od podstaw, począwszy od długotrwałego marynowania, przez wielogodzinne wędzenie i dodatkową obróbkę.

Restauracja stawia też na produkty od lokalnych dostawców. Można tu zjeść sery z Obrowca, pstrąga z ośrodka Poliwoda, karpie z Krzywej Góry czy wypić lokalne, rzemieślnicze piwo.

Restauracja Graf by Tomasz Smoczyk w Sulisławiu

Lokal znajduje się w zabytkowych wnętrzach Pałacu Sulisław koło Grodkowa. Szefem kuchni jest tu Tomasz Smoczyk, który proponuje gościom wyszukaną kuchnie polską i międzynarodową, a do tego także potrawy regionalne. Do ich przygotowania używane są między innymi produkty własne oraz pochodzące od lokalnych dostawców.

Restauracja Leśna Przystań

To nowa, otwarta w tym roku restauracja przy kompleksie wypoczynkowym Leśna Przystań, leżącym w samym środku lasu nad Jeziorem Głębocko w Osieku Grodkowskim koło Grodkowa. Szef kuchni Maciej Żywiec proponuje gościom swoje autorskie menu. Potrawy nowoczesne przygotowywane z lokalnych produktów od miejscowych dostawców. Z racji sąsiedztwa z dwoma jeziorami w menu jest dużo potraw z ryb, ale są także dania mięsne.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polacy oceniają rząd: mieszane opinie po roku

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska