W opolskich sklepach rosną ceny żywności. Najbardziej cukru

Edyta Hanszke
- Cukier to jeden z produktów, który w ostatnich tygodniach mocno drożeje - mówi Gabriela Wodniok ze sklepu spożywczego z opolskich Grudzic.
- Cukier to jeden z produktów, który w ostatnich tygodniach mocno drożeje - mówi Gabriela Wodniok ze sklepu spożywczego z opolskich Grudzic. Krzysztof Świderski
W porównaniu do ubiegłego roku płacimy więcej także za masło czy banany. Część produktów potaniała, ale nieznacznie.

 

Z porównania cen rok do roku zanotowanych przez portal dla handlu.pl wynika, że w sieciowych sklepach masło podrożało na kostce o 50 groszy (z 3,30 zł do 3,80 zł), cukier o 70 groszy na kilogramie (z 2,30 zł do 3 zł), banany o 50 gr (z 350 zł na 4 zł).

Tańsze za to są jabłka (zamiast 2,90 zł, kosztują 2,50 zł) i pomidory (zamiast 5 zł - 3 zł).

 

W sumie „koszyk” (zestaw takich samych produktów) porówanywany przez ten serwis w dyskontach jest nieco droższy.

W zależności od sieci podwyżki sięgają od 5 do 20 zł przy zakupach za około 250-260 zł.

 

Na przestrzeni roku w dyskontach podrożały głównie warzywa i owoce cytrusowe, ale także sól i cukier.

Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że we wrześniu ceny żywności, napojów bezalkoholowych i alkoholowe oraz wyrobów tytoniowych były nieco wyższe niż w tym samym miesiącu przed rokiem (o 0,4 proc.) , a w okresie od  stycznia do września rok do roku sama żywność jest droższa o 0,7 proc.

 

Jerzy Błaszkiewicz prowadzący sklep na opolskiej Pasiece przyznaje, że ceny przez ostatni rok są stabilne, choć ostatnio podwyżkę wprowadził dostawca wędlin, drożeje też cukier.

W sklepie w opolskich Grudzicach tylko w ciągu 10 dni zdrożał na kilogramie o 10 groszy.

 

To trend ogólnoświatowy, a powodów tej podwyżki eksperci doszukują się w niesprzyjającej pogodzie w ... Brazylii, która jest głównym eksporterem cukru.

FAO, agencja ONZ do spraw żywności podała, że  tylko w ostatnim miesiącu cukier na świecie zdrożał o 6,7 proc., a średnie ceny żywności poszły w górę o 2,6 proc. (zdrożało mięso, nabiał i oleje, potaniały zboża).

 

Jakub Olipra, ekonomista banku Credit Agricole  wyjaśnia w portaluspożywczym.pl, że wyższe mleka, sera i jaj to także efekt wzrostu cen produktów mlecznych na światowym rynku.

Z kolei warzywa nie drożeją tak bardzo, bo już przed rokiem były drogie po wakacyjnej suszy.

 

Edyta Kochlewska, redaktor naczelna portalu dlahandlu.pl zauważa, że powoli rosnące ceny nie dają się jeszcze zbytnio konsumentom we znaki.

- Sklepy przyzwyczaiły nas do promocji. Dzięki dostępowi do internetu, portali branżowych i gazetek reklamowych mamy możliwość porównania cen i wyboru najtańszych interesujących nas produktów - komentuje.

 

Z analizy portalu wynika, że najtańsze koszyki 50 produktów mają: Auchan, Kaufland i Carrefour. Za nimi są: Netto, Biedronka, Lidl i Aldi oraz hipermarketowy Tesco i  E.Le­clerc.

Coraz częściej -  podobnie jak to mam miejsce wśród dyskontów - różnica cen między trzema najtańszymi hiper­marketami sprowadza się do symbolicznej złotówki przy zakupach za około 250 zł.

 

Nad niewielkim wzrostem cen uboleweją rodzimi producenci, którzy skarżą się, że kraj zalewają tańsze pomidory czy papryka z importu, a oni nie mają gdzie sprzedać swoich płodów.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska