W sobotę w Oleśnie wojewódzkie święto dobrego jedzenia

Mirosław Dragon
Swoje produkty i wyroby zaprezentuje tez oleska mleczarnia.
Swoje produkty i wyroby zaprezentuje tez oleska mleczarnia. Mirosław Dragon
W sobotę o godz. 15.00 na Solnym Rynku w Oleśnie rozpocznie się II OK Food Festival, czyli święto dobrego jedzenia, organizowane przez klaster dobrej żywności Oleski Koszyk.

 

W tym roku odbywająca się po raz drugi impreza połączona jest ze Świętem Województwa. Współorganizatorem jest opolski marszałek Andrzej Buła.

 

W programie od godz. 15.00 występować będą: wokalisci z oleskiego ekonomika i gimnazjum nr 1, dzieci z grupy tanecznej Omega, pary taneczne z klubu tańca towarzyskiego Róża Olesno, a także członkowie oleskiej Grupy Breakdance.

O godz. 19.30 na scenę wyjdzie gwiazda wieczoru - wystąpi Mirosław Szołtysek i Wesołe Trio.

Będą też atrakcje dla dzieci: wspólne tańce, wielkie bański mydlane i animacje.

 

Na Solnym Rynek staną stoiska lokalnych producentów żywności, zrzeszonych w Oleskim Koszyku.

Do klastra zdrowej żywności należy 16 przedsiębiorców z Olesna i okolic.

 

 

W sobotę na OK Food Festivalu można będzie skosztować ich specjałów, takich jak: roladę śląską i kołocz śląski, karpia w szuwarach, żurek domowy, barszcz biały, paprykę i ogórki konserwowe, kiełbasę rudnicka drobiową i miód rudnicki gryczany, kiełbasę myśliwską czy ser twarogowy z Olesna.

 

Lista produktów z certyfikatem Oleskiego Koszyka

[*]masło ekstra z Olesna oraz ser twarogowy półtłusty z Olesna z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Oleśnie,

[*]kiełbasa myśliwska i szynka domowa z liściem z PPHU „Wacław” z Żytniowa,

[*]salceson z  indyka i kiełbasa rudnicka drobiowa z PPHU „Feks” z Mirowszczyzny,

[*]mąka dalachowska 480 z Młyna Dalachów,

[*]kołocz śląski oraz mieszanka ciastek z PPHU „Kłos” z Kujakowic Górnych,

[*]chleb mleczny praszkowski i kopytka piernikowe z Gminnej Spółdzielni „Samopomoc Chłopska”  w Praszce,

[*]chleb koło oraz  chleb razowy ziarnisty z piekarni Jana Kuzaja w Wojciechowie,

[*]bułka swojska Marcina oraz chleb swojski ziarnisty z piekarni „U Marcina” w Wysokiej,

[*]papryka konserwowa i ogórki konserwowe z Przedsiębiorstwa Przetwórczego Edwarda Gładysza z Bobrowy,

[*]żurek domowy oraz barszcz biały z Wytwórni Barszczu w Odcinku,

[*]miód gryczany i miód wielokwiatowy z Gospodarstwa Pasiecznemu „Maja” w Rudnikach,

[*]jabłka odmiany Rubinola i Decosta z Gospodarstwa Sadowniczo-Ogrodniczego w Brzezinach,

[*]danie Głodny Hrabia w Pałacu Pawłowice,

[*]karp w szuwarach w Tawernie pod Kotwicą w Kadłubie Wolnym,

[*]salami tradycyjne i chorizo tapas z zakładu przetwórstwa mięsnego Pamas w Kolonowskiem,

[*]rolada śląska ze Sternalic w Gościńcu Sternalice firmy Jowi.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie