W tym roku odbywająca się po raz drugi impreza połączona jest ze Świętem Województwa. Współorganizatorem jest opolski marszałek Andrzej Buła.
W programie od godz. 15.00 występować będą: wokalisci z oleskiego ekonomika i gimnazjum nr 1, dzieci z grupy tanecznej Omega, pary taneczne z klubu tańca towarzyskiego Róża Olesno, a także członkowie oleskiej Grupy Breakdance.
O godz. 19.30 na scenę wyjdzie gwiazda wieczoru - wystąpi Mirosław Szołtysek i Wesołe Trio.
Będą też atrakcje dla dzieci: wspólne tańce, wielkie bański mydlane i animacje.
Na Solnym Rynek staną stoiska lokalnych producentów żywności, zrzeszonych w Oleskim Koszyku.
Do klastra zdrowej żywności należy 16 przedsiębiorców z Olesna i okolic.
W sobotę na OK Food Festivalu można będzie skosztować ich specjałów, takich jak: roladę śląską i kołocz śląski, karpia w szuwarach, żurek domowy, barszcz biały, paprykę i ogórki konserwowe, kiełbasę rudnicka drobiową i miód rudnicki gryczany, kiełbasę myśliwską czy ser twarogowy z Olesna.
Lista produktów z certyfikatem Oleskiego Koszyka
[*]masło ekstra z Olesna oraz ser twarogowy półtłusty z Olesna z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Oleśnie,
[*]kiełbasa myśliwska i szynka domowa z liściem z PPHU „Wacław” z Żytniowa,
[*]salceson z indyka i kiełbasa rudnicka drobiowa z PPHU „Feks” z Mirowszczyzny,
[*]mąka dalachowska 480 z Młyna Dalachów,
[*]kołocz śląski oraz mieszanka ciastek z PPHU „Kłos” z Kujakowic Górnych,
[*]chleb mleczny praszkowski i kopytka piernikowe z Gminnej Spółdzielni „Samopomoc Chłopska” w Praszce,
[*]chleb koło oraz chleb razowy ziarnisty z piekarni Jana Kuzaja w Wojciechowie,
[*]bułka swojska Marcina oraz chleb swojski ziarnisty z piekarni „U Marcina” w Wysokiej,
[*]papryka konserwowa i ogórki konserwowe z Przedsiębiorstwa Przetwórczego Edwarda Gładysza z Bobrowy,
[*]żurek domowy oraz barszcz biały z Wytwórni Barszczu w Odcinku,
[*]miód gryczany i miód wielokwiatowy z Gospodarstwa Pasiecznemu „Maja” w Rudnikach,
[*]jabłka odmiany Rubinola i Decosta z Gospodarstwa Sadowniczo-Ogrodniczego w Brzezinach,
[*]danie Głodny Hrabia w Pałacu Pawłowice,
[*]karp w szuwarach w Tawernie pod Kotwicą w Kadłubie Wolnym,
[*]salami tradycyjne i chorizo tapas z zakładu przetwórstwa mięsnego Pamas w Kolonowskiem,
[*]rolada śląska ze Sternalic w Gościńcu Sternalice firmy Jowi.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?