Wielka kontrowersja w finale Ligi Narodów. Mbappe strzelił ze spalonego? "To bez sensu!"

Artur Król
Wielka kontrowersja w finale Ligi Narodów. Mbappe strzelił ze spalonego? "To bez sensu!"
Wielka kontrowersja w finale Ligi Narodów. Mbappe strzelił ze spalonego? "To bez sensu!" Pool AFP/Associated Press/East News
Dodaj komentarz:
Udostępnij:
Francja wygrała Ligę Narodów, pokonując w finale Hiszpanię. Decydującego gola strzelił Kylian Mbappe. Bramka wywołała mnóstwo kontrowersji, ale już na boisku sędzia wyjaśnił przegranym, dlaczego trafienie zostało zaliczone zgodnie z przepisami.

Początkowo turniej finałowy miał odbyć się na początku wakacji. Został jednak przełożony, ustępując miejsca mistrzostwom Europy, które zostały odroczone przez pandemię koronawirusa. UEFA zdecydowała więc, że półfinały i finał Ligi Narodów odbędą się w przerwie na październikowe mecze eliminacji mistrzostw świata. Mecze rozegrano we Włoszech - na San Siro w Mediolanie i Allianz Stadium w Turynie.

Już półfinałowe potyczki przyniosły mnóstwo emocji. Włochy przegrały z Hiszpanią 1:2. Tym samym zespół Luisa Enrique zrewanżował się za porażkę w 1/2 finału Euro 2020. Z kolei Francja wygrała z Belgią 3:2, mimo że po pierwszej połowie przegrywała 0:2. Także w niedzielę odbyło się starcie o trzecie miejsce. To padło łupem Azzurrich, którzy ograli Belgów 2:1.

Wisienką na torcie było spotkanie finałowe. Zdania ekspertów są zgodne - to jeden z najlepszych meczów międzynarodowych w ostatnim czasie. Wprawdzie w pierwszej połowie trudno było o bramkowe sytuacje, ale taktycznie rywalizacja stała na najwyższym poziomie. Bramki zaczęły padać po przerwie. W 64. minucie Hiszpania objęła prowadzenie za sprawą trafienia Mikela Oyarzabala. Chwilę później wyrównał Karim Benzema.

O zwycięstwie Francji przesądził gol w 80. minucie, którego strzelił Kylian Mbappe. Sęk w tym, że piłkarz PSG w momencie podania Theo Hernandeza był na spalonym. Lot piłki próbował przeciąć Eric Garcia, ale nie zdołał jej wybić, a tylko ją trącił. I w myśl przepisów właśnie to dotknięcie sprawiło, że nie ma mowy o nieprzepisowym zdobyciu bramki i sędzia podjął słuszną decyzję.

- Sędzia powiedział nam, że Eric Garcia chciał zagrać piłkę, a to kasuje spalonego. Tyle że on chciał zagrać piłkę, bo inaczej dotarłaby do Mbappe, który był na spalonym! To bez sensu! - nie dowierzał po spotkaniu pomocnik Hiszpanii i FC Barcelona Sergio Busquets.

Garcia dodał: - Sędzia tłumaczył mi, że moje zagranie było intencjonalne, dlatego nie ma spalonego. Byłby wtedy, gdybym odsunął się i przepuścił piłkę do Mbappe. Ale obrońca nie może przecież tak się zachować. Mam nadzieję, że zmienią ten przepis - zaznaczył obrońca Barcelony.

Bardziej zdenerwowany był strzelec gola dla Hiszpanów. - Wszyscy, którzy grają w piłkę wiedzą, że to był spalony. Ten, kto wymyślił ten przepis, nigdy nie grał w piłkę - pieklił się pomocnik Realu Sociedad.

Była to druga edycja Ligi Narodów. Pierwszą wygrała Portugalia, przed Holandią i Anglią.

JUŻ IDZIESZ? MOŻE CIĘ ZAINTERESUJE:

JUŻ IDZIESZ? MOŻE CIĘ ZAINTERESUJE:

Znamy przyszłość Roberta Kubicy. WYWIAD

Wideo

Materiał oryginalny: Wielka kontrowersja w finale Ligi Narodów. Mbappe strzelił ze spalonego? "To bez sensu!" - Sportowy24

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie