4 z 16
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki na formę o wymiarach 26 cm x 10 cm: 280 g piersi z...
fot. Gosia Adamska

Wielkanocne przepisy opolskich blogerów kulinarnych

Delimamma: Domowy pasztet ze śliwką

Składniki na formę o wymiarach 26 cm x 10 cm: 280 g piersi z kurczaka, 150 g boczku wędzonego
100 g wątróbki drobiowej, 220 g łopatki, 2 jajka, 1 bułka (mała pszenna), Ziele angielskie (3 ziarna), Pieprz czarny (3 ziarna), Liść laurowy (2 szt.), 1 średnia cebula, Śliwki suszone (około 10 szt.), Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, Bułka tarta do posypania blachy oraz pasztetu, Masło do wysmarowania formy

Przygotowanie: Do garnka wkładamy oczyszczoną pierś z kurczaka, łopatkę oraz boczek. Mięso kroimy na większe kawałki. Dodajemy ziarna pieprzu, ziela angielskiego, liście laurowe oraz obraną cebulę. Wlewamy wodę, która tylko delikatnie ma zakrywać mięso. Solimy (1/2 łyżeczki) i gotujemy na małym ogniu do miękkości. W razie konieczności w trakcie gotowania dodajemy trochę wody. Ja musiałam dolać około 1/2 szklanki. Mięso gotowałam przez 1,5 godziny.
Do drugiego garnka wkładamy oczyszczoną wątróbkę. Zalewamy ją wodą (nie solimy) i gotujemy do miękkości. Gdy mięsa będą już miękkie, wyjmujemy je z garnków, studzimy i dwukrotnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa. W maszynce mielimy również cebulę, którą gotowaliśmy razem z mięsem oraz bułkę namoczoną w naszym wywarze (wywar, który powstał z gotowania mięsa drobiowego, boczku oraz łopatki). Do zmielonego mięsa, bułki oraz cebuli dodajemy żółtka, doprawiamy je solą, pieprzem oraz gałką. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z mięsem. W razie konieczności jeszcze raz doprawiamy. Formę na pasztet smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą (nadmiar wysypujemy). Masę przekładamy do formy, wyrównujemy delikatnie wilgotną dłonią.
Suszone śliwki zalewamy ciepłą wodą na około 3-4 minuty (aby delikatnie zmiękły). Po tym czasie odciskamy z nich nadmiar wody i wciskamy je do pasztetu. To od nas zależy ile śliwek chcemy mieć w pasztecie ;) Jeszcze raz całość wyrównujemy, delikatnie stukamy formą o blat, aby masa równomiernie osiadła. Górę posypujemy odrobiną bułki tartej. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Pasztet pieczemy przez 45-50 minut. Studzimy i wkładamy do lodówki.


www.delimamma.pl

Zobacz również

Tak było pierwszego dnia zlotu Żarciowozów 2024 na Słodowie we Włocławku. Wideo

Tak było pierwszego dnia zlotu Żarciowozów 2024 na Słodowie we Włocławku. Wideo

Ostrów Mazowiecka. "Drzewko za surowce wtórne" - 10 kwietnia rozdamy 350 sadzonek!

Ostrów Mazowiecka. "Drzewko za surowce wtórne" - 10 kwietnia rozdamy 350 sadzonek!

Polecamy

Wiadomo, na co trafiły pierwsze fundusze z KPO

Wiadomo, na co trafiły pierwsze fundusze z KPO

Ten produkt nie tylko polepsza trawienie. Może zmniejszyć objawy ADHD u dzieci

Ten produkt nie tylko polepsza trawienie. Może zmniejszyć objawy ADHD u dzieci

Nowe udogodnienia na lotnisku Modlin. Duży ukłon w stronę pasażerów

Nowe udogodnienia na lotnisku Modlin. Duży ukłon w stronę pasażerów