Wielkanocne przepisy opolskich blogerów kulinarnych
Bon Appetit Małgorzaty: Rzeżuszanka
Składniki:
2 - 3 garści posiekanej rzeżuchy + trochę do dekoracji, koperek, 1 seler naciowy, 2 ząbki pietruszki, 1 pietruszka, 1 łyżka mąki, 2 liście laurowe, 1 litr bulionu (mój to bulion ugotowany na boczku), świeży tymianek, oliwa z oliwek, sól, pieprz, 1 łyżka tartego chrzanu ze słoiczka, 100 ml śmietanki kremówki, 5 cebulek dymek wraz ze szczypiorkiem, ugotowane na twardo jajka (ilość wg uznania), chlebek w którym podamy zupę (może to być ciabatta)
W rondlu na oliwie zeszklić czosnek przeciśnięty przez praskę wraz z posiekaną cebulką i pokrojonym szczypiorkiem oraz listkami laurowymi. Dodać pokrojony w cienkie plasterki seler naciowy i dusić na małym ogniu. Następnie dodać drobno pokrojoną pietruszkę oraz rzeżuchę. Dusić dalej aż wszystko zmięknie. Dodać przesianą mąkę i zamieszać. Wlać bulion i zagotować, a następnie dodać posiekany tymianek, sól i pieprz oraz chrzan. Dobrze zamieszać i gotować przez kolejne 20 minut. Jak zupa będzie gotowa zabielić śmietanką albo serwatką. Zupę podawać w podgrzanym w piekarniku chlebku z ugotowanym na twardo jajkiem oraz z posypaną na wierzchu rzeżuchą.
bonappetitmalgorzaty.blogspot.com