Targi nto - nowe

Wyśmienity sernik bez sera. Poznaj przepis na pyszne ciasto śmietanowiec z wiśniami. Tym wypiekiem z pewnością zaskoczysz gości

Katarzyna Puczyńska
Sernik bez sera z wiśniami to prawdziwy hit. Zobacz, jak przygotować takie rewelacyjne ciasto. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Sernik bez sera z wiśniami to prawdziwy hit. Zobacz, jak przygotować takie rewelacyjne ciasto. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Polecam sprawdzony przepis na sernik bez sera, czyli pyszne ciasto śmietanowiec. Przygotowuje się je na kruchym kakaowym spodzie z puszystą masą, która w smaku bardzo przypomina sernik. Całość świetnie uzupełniają lekko kwaśne wiśnie. To idealny wypiek na specjalne okazje. Przekonaj się, jaki jest smaczny i zobacz, jak zrobić sernik bez sera, czyli śmietanowiec.

W skrócie

Jak zrobić sernik bez sera?

Śmietanowiec to wyśmienite ciasto, które w smaku bardzo przypomina sernik. Masa z dodatkiem kwaśnej śmietany jest lekka, puszysta i pyszna. Słodki śmietanowo-kakaowy smak uzupełnia dodatek kwaśnych wiśni. Jeśli nie ma w sklepach świeżych wiśni, możesz użyć mrożonych lub kupić owoce w syropie. Śmietanowiec na kruchym cieście możesz podać na każdą okazję. To wyjątkowy wypiek. Gorąco polecam.

Przepis na sernik bez sera — śmietanowiec na kruchym cieście

czas przygotowania: ok. 45 min, czas pieczenia: 1 godzina
porcja na blaszkę 23 × 35 cm
poziom trudności: łatwy

Składniki
ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 250 g margaryny lub masła,
  • 5 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,

masa śmietanowa:

  • 800 g kwaśnej śmietany 18%,
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru,
  • 5 białek,
  • 1 szklanka cukru,
  • mrożone wiśnie.

Jak zrobić ciasto śmietanowiec?

  1. Zacznij od przygotowania kruchego ciasta: Na stolnicy posiekaj mąkę z masłem, dodaj żółtka, 1/2 szklanki cukru, kakao i proszek do pieczenia. Zagnieć kruche ciasto, owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki - 1/3 ciasta możesz odkroić, owinąć filią spożywczą i schować do zamrażarki, dzięki temu będzie łatwiej ją zetrzeć na wierzch ciasta.
  2. Białka ubij, dodając stopniowo cukier. Gdy masa będzie już sztywna, zmniejsz obroty miksera na najmniejsze i wsyp budynie oraz porcjami dodaj kwaśną śmietanę.
  3. Większą część ciasta (2/3) rozwałkuj i przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Na ciasto wyłóż masę śmietanową, poukładaj na wierzchu wiśnie i zetrzyj resztę ciasta.
  5. Piecz w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę.

Gotowe i przestudzone ciasto możesz posypać jeszcze cukrem pudrem, nadając mu bardziej odświętny wygląd. Smacznego!

Zobacz także: Przepis na tradycyjny sernik

Sernik bez sera z wiśniami to prawdziwy hit. Zobacz, jak przygotować takie rewelacyjne ciasto. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Wyśmienity sernik bez sera. Poznaj przepis na pyszne ciasto ...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria do pieczenia!

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska