5 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Yersinia enterocolitica to bakteria, która może występować w...
fot. Pixabay.com

Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?

Yersinia enterocolitica (yersinoza)

Yersinia enterocolitica to bakteria, która może występować w surowym mleku kozim, mleku czekoladowym, wodzie i surowym mięsie(głównie wieprzowym). Spożycie produktów spożywczych zainfekowanych yersinią może skutkować rozwojem jersiniozy jelitowej i pozajelitowej. Ich charakterystyczne objawy to: ból brzucha, biegunka, nudności i wymioty, a także nieznacznie podwyższona temperatura ciała. Niekiedy może pojawić się także: rumień zakaźny, obrzęk, ból stawów i wysypka. Leczenie zakażenia yersinią polega w głównej mierze na nawadnianiu organizmu i stosowaniu diety lekkostrawnej.

Zobacz również

Pożar budynku wielorodzinnego w Wielkopolsce. Ewakuowano 35 osób!

Pożar budynku wielorodzinnego w Wielkopolsce. Ewakuowano 35 osób!

Niebywałe! Pudel z ludzką twarzą wzbudził sensację w sieci

Niebywałe! Pudel z ludzką twarzą wzbudził sensację w sieci

Polecamy

Koła olimpijskie spłonęły w Paryżu. Śmieciarze zapowiadają strajk podczas igrzysk

Koła olimpijskie spłonęły w Paryżu. Śmieciarze zapowiadają strajk podczas igrzysk

Rywal Polski na Euro 2024 stracił podstawowego zawodnika

Rywal Polski na Euro 2024 stracił podstawowego zawodnika

Horoskop dzienny na piątek 3 maja. "Nie ryzykuj, bo leczenie ran będzie kosztowało"

Horoskop dzienny na piątek 3 maja. "Nie ryzykuj, bo leczenie ran będzie kosztowało"