6 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Staphylococcus aureus, czyli gronkowiec złocisty, jest...
fot. Pixabay.com

Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?

Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty)

Staphylococcus aureus, czyli gronkowiec złocisty, jest niebezpieczną bakterią, którą można zarazić się, spożywając skażone mleko i produkty mleczne, lody, pieczywo z kremem, sałatki, wyroby mięsne i wędliny, a także konserwy rybne. Gronkowcowe zatrucie pokarmowe objawia się: bólami brzucha, nudnościami, biegunką i nieznacznie podwyższoną temperaturą ciała. W skrajnych przypadkach na skutek zakażenia gronkowcem złocistym może wystąpić zapaść. Leczenie tego zatrucia pokarmowego polega na przyjmowaniu antybiotyków.

Zobacz również

Koszykarski Trefl rozpoczyna półfinały ze Śląskiem

NOWE
Koszykarski Trefl rozpoczyna półfinały ze Śląskiem

Kelner zaatakował klienta nożem. Poszło o rachunek

NOWE
Kelner zaatakował klienta nożem. Poszło o rachunek

Polecamy

Horoskop dzienny na sobotę 18 maja 2024 r. "Musisz znaleźć złoty środek"

Horoskop dzienny na sobotę 18 maja 2024 r. "Musisz znaleźć złoty środek"

Beata Kozidrak i Agnieszka Chylińska gwiazdami Dni Księstwa Brzeskiego

Beata Kozidrak i Agnieszka Chylińska gwiazdami Dni Księstwa Brzeskiego

Oddział Chirurgii Ogólnej Szpitala Wojewódzkiego w Opolu zawiesza działalność

Oddział Chirurgii Ogólnej Szpitala Wojewódzkiego w Opolu zawiesza działalność