To jeden z najstarszych browarów nie tylko w Polsce, ale również w Europie.
Smakosze twierdzą, że namysłowskie piwo można poznać po charakterystycznej goryczce i złocistosłomkowym kolorze. Niestety, nie wiadomo jaki miało smak w 1321 roku, kiedy zaczęto je warzyć.
- Na pewno nie wyglądało i nie smakowało tak jak współczesne - mówi Beata Walusz, główny technolog w Browarze Namysłów. - Tamto było bardziej mętne i miało więcej goryczy.
Aby powstał złocisty napój, potrzeba: słodu, chmielu, drożdży i wody. Namysłowskie piwo robione jest na wodzie z miejscowego ujęcia, która ma więcej składników mineralnych niż niejedna mineralna.
- Chmiel ma działanie antynowotworowe i uspokajające - dodaje Beata Walusz. - Piwo jest zdrowe, ale oczywiście pite z umiarem.
Statystyczny Polak wypija rocznie 80 litrów piwa. To z Namysłowa trafia nie tylko na Opolszczyznę, ale na cały Śląsk.
Oprócz napoju o tradycyjnym smaku Namysłów produkuje też piwo malinowe i śliwkowe.
Na zwiedzanie browaru trzeba się wcześniej umówić.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?