Złote Spinki - biznes. Piotr Matyszok z Kolonowskiego

Edyta Hanszke
Edyta Hanszke
Piotr Matyszok
Piotr Matyszok Paweł Stauffer
Prowadzi Zakład Przetwórstwa Mięsnego Pamas w Kolonowskiem, specjalizujący się w produkcji salami na podstawie własnej receptury, bez dodatków chemicznych i środków konserwujących.

Firma nagradzana jest za receptury swoich produktów (m.in. III miejscem w kategorii "Przebój Wędliniarski Roku" na Międzynarodowych Targach Poznańskich Polagra-Food).

Piotr Matyszok zaczynał od firmy transportowej, a kilka lat temu razem z synami (zdobywającymi doświadczenie w branży przetwórstwa mięsnego na Zachodzie) otworzył inną działalność gospodarczą. W efekcie udało mu się ściągnąć dzieci z zagranicy i zapewnić im i kilkunastu pracownikom firmy źródło utrzymania w kraju.

W minionym roku firma rozbudowała zakład ponad trzykrotnie (2500 m kw). Obecnie Pamas produkuje 25 ton salami miesięcznie. Wyroby trafiają do konsumentów w całej Polsce (z wyjątkiem województwa mazowieckiego) oraz do Szwecji, Czech i Niemiec.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska