30 lipca Poczta Polska wprowadza do obiegu nowy znaczek serii „Polskie produkty regionalne”. Walor o wartości 6 zł przedstawia kiełbasę lisiecką.
- Poczta Polska promuje na swoich znaczkach polskie dobra. Są serie z miastami, a także unikatową przyrodą i krajobrazami. Po lipcowej emisji „Polska Zobacz Więcej” pokazującej Morze Bałtyckie i Kopalnię Soli „Wieliczka” wydany został kolejny znaczek serii „Polskie produkty regionalne”. Promuje wyjątkowość i różnorodność polskich produktów spożywczych - czytamy w komunikacie PP.
Tym razem tematem emisji jest kiełbasa lisiecka. Europejski znak Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz rysunki przypraw i mięsa nawiązują do oryginalnej receptury tego wyrobu. Znaczek okazjonalny został wydany w nakładzie 135 tys. egzemplarzy.
W tej serii ukazały się: rogal świętomarciński, miód kurpiowski, ser koryciński, truskawka kaszubska i jabłko łąckie.
- Staramy się różnicować kolejne emisje pod względem motywu. Poczta Polska wydała już znaczki z owocami, serami, miodem i ciastkami. W tym roku zdecydowaliśmy się na wyrób mięsny, a ponadto pierwszy w serii produkt małopolski, po wcześniejszych emisjach wykorzystujących motywy produktów z Mazowsza, Podlasia, Wielkopolski i Kaszub - wyjaśnia Justyna Siwek, rzecznik prasowy Poczty Polskiej.
Kiełbasa lisiecka wywodzi się od kiełbasy krakowskiej, a pod własną nazwą znana jest od lat 30. XX wieku. W 2005 roku została wpisana na Listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a w 2010 r. ten małopolski produkt został wpisany do unijnego rejestru jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Produkowana jest z najlepszych gatunków mięs, większość jej składu stanowi szynka wieprzowa, a jedyne przyprawy użyte do produkcji to sól peklująca, świeży czosnek i biały pieprz mielony.
Znakiem tym może być opatrzona jedynie kiełbasa wyprodukowana według tradycyjnej, skodyfikowanej receptury w granicach gmin Czernichów i Liszki w powiecie krakowskim.
Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) – Jest to europejski znak przyznawany produktom regionalnym o wyjątkowej jakości, o nazwie nawiązującej do miejsca, w którym jest wytwarzany i podkreślającej ich związek z tym miejscem.
Do tej pory oznaczeniem ChOG wyróżniono w Polsce 19 produktów, m.in.:
- miód kurpiowski,
- rogal świętomarciński,
- ser koryciński swojski,
- truskawka kaszubska,
- andruty kaliskie,
- cebularz lubelski,
- chleb prądnicki,
- fasola korczyńska,
- jabłka grójeckie,
- jabłka łąckie.
Prezes PKO BP: Chcemy, aby Ekstraklasa podniosła swój poziom sportowy
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?