Znaczek pocztowy za 6 zł. A na nim kiełbasa lisiecka. Nie byle jaka, bo produktowana według tradycyjnej receptury

Edyta Hanszke
Edyta Hanszke
Kiełbasa lisiecka doczekała się uwiecznienia na znaczku Poczty Polskiej.
Kiełbasa lisiecka doczekała się uwiecznienia na znaczku Poczty Polskiej. archiwum PP
Udostępnij:
Spośród produktów regionalnych na znaczki pocztowe trafiły dotychczas rogal świętomarciński, miód kurpiowski, ser koryciński, truskawka kaszubska i jabłko łąckie.

30 lipca Poczta Polska wprowadza do obiegu nowy znaczek serii „Polskie produkty regionalne”. Walor o wartości 6 zł przedstawia kiełbasę lisiecką.

- Poczta Polska promuje na swoich znaczkach polskie dobra. Są serie z miastami, a także unikatową przyrodą i krajobrazami. Po lipcowej emisji „Polska Zobacz Więcej” pokazującej Morze Bałtyckie i Kopalnię Soli „Wieliczka” wydany został kolejny znaczek serii „Polskie produkty regionalne”. Promuje wyjątkowość i różnorodność polskich produktów spożywczych - czytamy w komunikacie PP.

Tym razem tematem emisji jest kiełbasa lisiecka. Europejski znak Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz rysunki przypraw i mięsa nawiązują do oryginalnej receptury tego wyrobu. Znaczek okazjonalny został wydany w nakładzie 135 tys. egzemplarzy.

W tej serii ukazały się: rogal świętomarciński, miód kurpiowski, ser koryciński, truskawka kaszubska i jabłko łąckie.

- Staramy się różnicować kolejne emisje pod względem motywu. Poczta Polska wydała już znaczki z owocami, serami, miodem i ciastkami. W tym roku zdecydowaliśmy się na wyrób mięsny, a ponadto pierwszy w serii produkt małopolski, po wcześniejszych emisjach wykorzystujących motywy produktów z Mazowsza, Podlasia, Wielkopolski i Kaszub - wyjaśnia Justyna Siwek, rzecznik prasowy Poczty Polskiej.

Kiełbasa lisiecka wywodzi się od kiełbasy krakowskiej, a pod własną nazwą znana jest od lat 30. XX wieku. W 2005 roku została wpisana na Listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a w 2010 r. ten małopolski produkt został wpisany do unijnego rejestru jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Produkowana jest z najlepszych gatunków mięs, większość jej składu stanowi szynka wieprzowa, a jedyne przyprawy użyte do produkcji to sól peklująca, świeży czosnek i biały pieprz mielony.

Znakiem tym może być opatrzona jedynie kiełbasa wyprodukowana według tradycyjnej, skodyfikowanej receptury w granicach gmin Czernichów i Liszki w powiecie krakowskim.

Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) – Jest to europejski znak przyznawany produktom regionalnym o wyjątkowej jakości, o nazwie nawiązującej do miejsca, w którym jest wytwarzany i podkreślającej ich związek z tym miejscem.

Do tej pory oznaczeniem ChOG wyróżniono w Polsce 19 produktów, m.in.:

  • miód kurpiowski,
  • rogal świętomarciński,
  • ser koryciński swojski,
  • truskawka kaszubska,
  • andruty kaliskie,
  • cebularz lubelski,
  • chleb prądnicki,
  • fasola korczyńska,
  • jabłka grójeckie,
  • jabłka łąckie.

Prezes PKO BP: Chcemy, aby Ekstraklasa podniosła swój poziom sportowy

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nowa Trybuna Opolska
Dodaj ogłoszenie