Żywność dawno nie była tak tania. Jej ceny spadły już drugi rok z rzędu

Redakcja
Oprócz warzyw i owoców w ostatnim roku  nie podrożała żadna inna grupa produktów żywnościowych
Oprócz warzyw i owoców w ostatnim roku nie podrożała żadna inna grupa produktów żywnościowych Archiwum
Z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wynika, że w 2015 r. cena żywności była niższa niż w 2014 r. o 1,7 proc. Tylko warzywa i owoce – przede wszystkim jabłka – nie wpisały się w cenowy trend spadkowy.

– To bardzo nietypowa sytuacja, już drugi rok z rzędu utrzymuje się deflacja na rynku żywności – podkreśla Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. 
Spadek cen jest ewidentny, a spowodowany jest kilkoma czynnikami. Należy do nich zaliczyć m.in. spadek cen żywności na rynku światowym oraz unijnym. 

– Przyczyniły się do tego nie tylko dobre zbiory, ale także spadek cen paliwa – podkreśla Krystyna Świetlik. –Cena paliwa wpływa zarówno na koszty produkcji, jak i transportu. 

 

Ceny żywności powiązane są również z pogodą. Kiedy mamy mroźną i śnieżną zimę, rosną koszty przechowania, transportu, pojawiają się ubytki. W tym roku nie było podstaw do wzrostu cen żywności z powodu pogody.

Tańsze paliwa, tańsza żywność

Jakub Olipra, ekonomista banku Credit Agricole podkreśla, że ceny żywności są powiązane bardzo mocno z rynkiem światowym. Powiązanie to jest szczególnie widoczne w przypadku cen produktów mlecznych, zbóż, roślin oleistych, niektórych gatunków mięs. Dodaje, że powiązania cen paliw z rynkiem żywności,  to nie tylko proste przełożenie na koszty produkcji. Chodzi też o alternatywne wykorzystanie surowców rolnych. Kiedy paliwa są tanie, nie opłaca się produkować biopaliw z surowców rolnych, np. z kukurydzy

Kolejnym, bardzo ważnym czynnikiem jest to, że na rynkach mamy do czynienia ze spekulacją. Indeksy como i swaps  składają z kilku rodzaju surowców, np. są to surowce metaliczne, ropa naftowa i żywność. Kiedy spadają ceny ropy naftowej, żeby utrzymać wagi tego indeksu, trzeba wyprzedzać pozostałe , by utrzymać strukturę portfela. Dlatego ceny ropy naftowej są ściśle związane z cenami żywności. 

Jakub Olipra podkreśla też, że na światowych rynkach rolnych mamy do czynienia z dużymi zapasami – np. zbóż (szczególnie pszenicy, roślin oleistych, produktów mlecznych. Na trudną sytuację na rynku mleka wpływa słaby popyt ze strony Chin, które są dużym importerem. Jednocześnie rośnie produkcja mleka u dużych eksporterów, szczególnie krajów Unii Europejskiej. 

 

– Nie oczekuję wzrostu importu artykułów mlecznych przez stronę chińską w najbliższych miesiącach – mówi Jakub Olipra. – Tam mamy do czynienia ze spowolnieniem gospodarczym. W 2015 wielkość importu chińskiego, jeśli chodzi o artykuły mleczarskie, zmniejszyła się o 8 procent. 
A po zniesieniu kwot mlecznych dynamika produkcji w UE znacznie wzrosła. 
 

Warzywa mogą drożeć

Czy spadkowy trend cen żywności się utrzyma? – Trudno przewidzieć – mówi Krystyna Świetlik. – Ceny paliwa nie powinny iść w górę, nie ma ku temu przesłanek. 
Jej zdaniem te grupy produktów, które podrożały w drugim półroczu minionego roku, powinny być droższe również w pierwszym półroczu tego roku. A są to owoce i  warzywa, np. marchew, cebula, kapusta. Jak tłumaczy przedstawicielka IERiGŻ, w grudniu, oprócz owoców i warzyw,  nie podrożały żadne produkty żywnościowe. Najbardziej wzrosły ceny jabłek – ponad 36 proc. 
Jeśli porównamy ceny z grudnia minionego roku do cen z grudnia 2014 r. , okaże się, że najbardziej potaniały tłuszcze, w dużym stopniu spadły również ceny mięsa wieprzowego o 3,5 procenta oraz drobiowego – o 4 procent. 

– Trzeba pamiętać, że mięso stanowi 25 procent wydatków żywnościowych Polaków – podkreśla Krystyna Świetlik. 
Natomiast według prognozy ekonomistów Credit Agricole, ceny żywności w tym roku powinny nieznacznie rosnąć w porównaniu do minionego – w granicach 0,4 proc. (rok do roku). 

O ile spadły ceny żywności (porówanie cen z grudnia 2015 r. do grudnia 2014r.)

  • masło – 9,2 proc.
  • tłuszcze wieprzowe – 7 proc
  • margaryny – 4 proc.
  • sery żółte – ponad 5 proc.
  • mleko – 4 proc. 
  • twaróg – 2 proc.
  • mięso wieprzowe – 4,5 proc.
  • drób – 4 proc.
  • pieczywo, ryż itp. – 0,5-1 proc.

Barbara Kociakowska

Koronawirus fake news. Oto największe absurdy.

Wideo

Materiał oryginalny: Żywność dawno nie była tak tania. Jej ceny spadły już drugi rok z rzędu - Gazeta Współczesna

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3