Kukurydza, krótka charakterystyka
Kukurydza jest rośliną, która do rozwoju potrzebuje odpowiedniej gleby, najczęściej niskich torfowych, lekkich z niską zawartością miedzi i wysoką zawartością cynku, próchnicze. Na tym samym terenie może być hodowana przez ok. 4 lata bez strat i słabszych plonów. Do prawidłowego wzrostu potrzebuje wilgoci, ale nie lubi nadmiaru wody. Jest wymagająca względem temperatury, dlatego najlepiej kwitnie w 9-10 stopniach Celsjusza. Może przetrwać mróz tylko do -3 stopni Celsjusza. Dzięki silnemu systemowi korzeniowemu jest w stanie pobrać niezbędne składniki z gleby nawet w trudnych okresach niedoboru.
Najlepsze gatunki kukurydzy na kiszonkę
Ze względu na to, że w Polsce hodowla kukurydzy nie jest tak popularna jak w Brazylii czy Chinach większość rolników decyduje się na jej siew tylko ze względu na kiszonkę. Odpowiednia pielęgnacja zapewnia doskonały pokarm dla zwierząt, a przy rozsądnej hodowli będzie generować odpowiednie zyski i oszczędności. Z wielu odmian kukurydzy dostępnych na rynku agrotechnika uprawy kukurydzy na kiszonkę według ekspertów z Syngenta jest nieco inne. Udało się jednak wyróżnić gatunki, które najlepiej nadają się na kiszonkę. Odmiana Welas wyróżnia się wysoką masą tysiąca ziaren (290), jest mało wymagająca względem gleby (daje doskonałe plony nawet przy niesprzyjających warunkach), łatwo przystosowuje się do zmian klimatu oraz ma duże i silne liście. Innym gatunkiem, który może być przeznaczony do spożycia jest Campona. Charakteryzuje się wysokim plonem, dobrą kondycją roślin i strawnością włókna. Altitude, który jest stosunkowo nową odmianą nie tylko dobrze sprawdzi się pod pokarm, ale i biogaz. Mają silnie ulistnione rośliny oraz charakteryzują się wysoką odpornością na choroby.
Odpowiednie nawożenie potasem, fosforem i magnezem zwiększa ilość białka w kukurydzy. Pozwala lepiej zwalczać niedobory wody oraz poprawia odporność względem wahań temperatury.
Choroby zagrażające uprawie kukurydzy
Kukurydza, jak każda inna roślina narażona jest na atak grzybów i drobnoustrojów, dlatego warto wiedzieć, jakie środki stosować, aby straty w plonach były jak najmniejsze. Większość chorób może zagrażać nie tylko roślinom, ale jeśli zamysł hodowli kukurydzy jest pod kiszonkę, to także zwierzętom. Dlatego agrotechnika uprawy kukurydzy na kiszonkę jest nieco inna. Należy zwracać uwagę na niektóre gatunki grzybów, które wytwarzają toksyczne substancje, które mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie bydła. Największe zagrożenie stanowią fuzarioza kolb, żółta plamistość liści, zgorzel siewek, zgorzel korzeni i podstawy łodygi, choroba szalonych wiech. Zapobiegać można przez płodozmian oraz stosowanie fungicydów, odpowiednie nawożenie gleby i dbanie o prawidłowy rozwój, częste kontrolowanie roślin oraz rzadszy siew, co ograniczy rozprzestrzenianie się grzybów i bakterii.
Agrotechnika uprawy kukurydzy na kiszonkę - jak wykonać kiszonkę?
W pierwszej kolejności trzeba sprawdzić, czy kukurydza nie ma w środku wody. Wystarczy przeciąć łodygę- jeśli wylewa się z niej woda poczekać 2-3 dni aż odparuje. Inaczej zbierając plony mamy większe prawdopodobieństwo na rozwój grzybów. Dokonując zbioru, a następnie fermentacji trzeba pamiętać o jak najwcześniejszym odcięciu przetworu od powietrza- najlepiej owinąć folią, ponieważ w krótkim czasie wszystko może zgnić i nie dawać się do spożycia.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?