W skrócie
Domowy smalec szczególnie popularny jest w okresie karnawału, a także w czasie wesel przy tak zwanych wiejskich stołach. Smalec ze słoniny aromatyzowany majerankiem to także znakomita przekąska do kiszonych ogórków lub innych kiszonych warzyw. Oto przepis na tradycyjny smalec.
Smalec – przepis z utartym jabłkiem
Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: około 1,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
Jak zrobić smalec?
Przygotowanie:
- Słoninę wieprzową lub tłuszcz gęsi należy pokroić na kawałki, włożyć do garnka o grubym dnie. Można też użyć patelni żeliwnej. Należy stopić na średnim ogniu. Tak samo należy zrobić z podgardlem i także smażyć w tłuszczu.
- Powstałe skwarki należy wyjąć łyżką cedzakową. Do tłuszczu należy dodać pokrojoną drobno cebulę i doprawić suszonym majerankiem.
- Jabłka należy obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na kawałki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Smalec należy smażyć tak długo, aż cebula stanie się miękka. Następnie należy wlać do wybranego naczynia do wystygnięcia.
- Gotowy smalec można trzymać w lodówce nawet do miesiąca.
Sposób podania
Tradycyjnie smalec podawany jest do kromki świeżego chleba. Najlepiej smakuje z pszennym bochenkiem albo chlebem razowym. Często smalec służy także jako okrasa do domowych pierogów, gotowanych ziemniaków lub dań z kaszy gryczanej.
Smalec z jabłkiem
Można zastanawiać się, po co dodawane jest jabłko do smalcu. Odpowiedź jest bardzo prosta. Po pierwsze dzięki jabłku smalec nabiera łagodniejszego, lekko słodkiego smaku. Po drugie, soczystość jabłka sprawia, że smalec ma delikatniejszą konsystencję i można go łatwiej smarować na chlebie. Po trzecie jabłko sprawia, że cebula i czosnek nie są takie ostre w smaku. Ponadto dodawanie jabłka do smalcu jest tradycyjną praktyką w kuchni polskiej. W ten sposób kultywuje się polską kulturę kulinarną.
Przyprawy i dodatki
Do domowego smalcu można dodać nie tylko jabłko i majeranek. Według potrzeb stosuje się sól, świeżo zmielony czarny pieprz, czosnek, a także rozmaryn lub tymianek. Ponadto można eksperymentować z tradycyjnym przepisem i zamiast jabłka dodać gruszkę.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
kup teraz

Waga pocztowa STEINBERG SYSTEMS SBS-PT-200/50
Waga pocztowa STEINBERG SYSTEMS SBS-PT-200/50
kup teraz

Waga kuchenna STEINBERG SYSTEMS SBS-TW-3000
Waga kuchenna STEINBERG SYSTEMS SBS-TW-3000
kup teraz

Waga kuchenna z misą BOTTI Bowl PT-860
Waga kuchenna z misą BOTTI Bowl PT-860
kup teraz

Waga kuchenna z misą GIRMI PS 01 biała
Waga kuchenna z misą GIRMI PS 01 biała
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Erytrol jest szkodliwy?