Będzie rozbudowa Zakładów Produkcyjnych Nutricia w Opolu. Ruszy produkcja specjalistycznej żywności medycznej

Marcin Żukowski
Marcin Żukowski
Przecięcie wstęgi oficjalnie rozpoczęło rozbudowę Zakładów Produkcyjnych Nutricia w Opolu
Przecięcie wstęgi oficjalnie rozpoczęło rozbudowę Zakładów Produkcyjnych Nutricia w Opolu
Opolskie Zakłady Nutricia dotychczas były znane z produkcji żywności dla niemowląt i małych dzieci. Ich główne marki to BoboVita, Bebilon 2 czy Bebiko 2. Teraz do tej grupy dojdzie nowa kategoria produktów, wytwarzanych na potrzeby specjalistycznego żywienia medycznego. W środę (13 września) przecięto wstęgę, oficjalnie inaugurując rozbudowę fabryki wartą 230 milionów złotych.

– Wieloletnie doświadczenie i koncentracja na potrzebach pacjenta leżą u podstaw naszej strategii w obszarze specjalistycznego żywienia medycznego. Rozbudowa linii produkcyjnej w opolskim zakładzie przełoży się na zwiększenie innowacyjności Danone, bazując na naszym wieloletnim doświadczeniu w tym obszarze – przekonuje Antoine de Saint-Affrique, prezes Danone i dodaje, że inwestycja zwiększy również elastyczność łańcucha dostaw firmy. - Będziemy mogli jeszcze lepiej odpowiedzieć na potrzeby większej liczby pacjentów lokalnie, a jednocześnie realizować naszą misję, jaką jest niesienie zdrowia przez żywność tak wielu ludziom, jak to możliwe.

Obecnie żywność medyczna jest importowana do Polski z Europy Zachodniej. Dzięki rozpoczętej inwestycji będzie wytwarzana lokalnie. Opolska fabryka już teraz jest istotnym elementem zabezpieczenia żywnościowego Polski w ewentualnych sytuacjach kryzysowych, zarówno w produkty do żywienia dzieci zdrowych, jak i w produkty o specjalnym przeznaczeniu medycznym w przypadku dzieci cierpiących np. na alergie pokarmowe. Profil produkcyjny fabryki zostanie rozszerzony o specjalistyczne produkty żywienia. Dzięki temu Nutricia będzie jedyną firmą na rynku żywienia dojelitowego produkującą w Polsce.

Żywność podawana dojelitowo

Karmienie dojelitowe stosowane jest u pacjentów, którzy nie są w stanie przyjmować pokarmów drogą doustną. Niezbędne składniki odżywcze wprowadzane są bezpośrednio do jelit.

– Wiemy, jak ważne jest żywienie medyczne i jego stosowanie, które powinno stanowić integralny element opieki nad chorymi w każdym wieku. Żywienie dojelitowe, zalecane każdorazowo przez lekarza, zapobiega utracie masy ciała, daje siłę do walki z chorobą, ogranicza liczbę infekcji i powikłań, przyspiesza powrót do zdrowia i możliwość podjęcia kolejnych etapów leczenia u pacjentów. Możliwość produkowania tych diet w Polsce przełoży się na jeszcze lepszy dostęp do nich dla wszystkich pacjentów, którzy tego potrzebują – mówi Artur Ludwiczak, dyrektor zarządzający Nutricia Polska.

Taki sposób żywienia zaleca się najczęściej przy zaburzeniach połykania. Dotykają one m.in. osoby po przebytym udarze mózgu, w chorobie Parkinsona i Alzheimera, ale też będące efektem obecności zmian nowotworowych zlokalizowanych w obrębie głowy i szyi lub górnego odcinka przewodu pokarmowego.

Nie bez znaczenia jest pogłębiający się w Europie kryzys demograficzny. Starzejące się społeczeństwo to również większe wyzwania związane z żywieniem specjalistycznym.

Znaczenie opolskiej fabryki

Inwestycja warta 230 mln zł to zupełnie nowy rozdział w 80-letniej historii opolskich zakładów, które dotychczas znane były z wytwarzania produktów dla niemowląt i małych dzieci.

– Otwieramy w ten sposób nowy, fascynujący rozdział w historii naszej fabryki. To szansa dla grupy spółek Danone na rozszerzenie swojej roli w zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego kraju, ale także przedsięwzięcie ugruntowujące strategiczną pozycję fabryki w Opolu na arenie międzynarodowej. Cieszymy się, że dzięki temu wesprzemy także rynek pracy w regionie i będziemy mieli możliwość jeszcze większego wpływu na rozwój lokalnej gospodarki oraz społeczności – mówi Borys Zhyhalov, dyrektor fabryki w Opolu.

Zakłady Produkcyjne Nutricia w Opolu to jedna najbardziej kompleksowych i największych w Europie fabryk Danone. W sumie zajmują teren prawie 13 ha, a liczba pracowników wynosi 640 osób. Rozbudowa fabryki to dodatkowe 7000 m2 powierzchni. Pracę znajdzie tam kolejne 50 osób.

Opolska fabryka to również ważny partner w działaniach społecznych.

- Składam podziękowania za pomoc po przyjęciu uchodźców z Afganistanu. Wówczas pojawiła się potrzeba zapewnienia żywności halal dla dzieci. Utarta ścieżka zawiodła nas do opolskiej Nutricii. Podobnie były po przyjęciu uchodźców z Ukrainy. Również otrzymaliśmy wielką pomoc ze strony firmy – wspominał wojewoda opolski Sławomir Kłosowski.

Zmiany czynione w opolskiej fabryce są dostrzegane na arenie międzynarodowej. W październiku ubiegłego roku Światowe Forum Ekonomiczne uznało opolską fabrykę za „zakład przyszłości”, przyznając jej prestiżową nagrodę Lighthouse Award.

Prace budowlane właśnie ruszyły. Rozpoczęcie instalacji linii technologicznej zaplanowano na lipiec 2024 roku, a pierwsze produkcje komercyjne na kwiecień 2025 roku.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska