Brzeska chałwa - kolejny produkt zgłoszony do konkursu Nasze Dobre Opolskie

Edyta Hanszke
Edyta Hanszke
Do pierwszej edycji konkursu zgłosiło się 16 firm z województwa ze swoimi najlepszymi produktami i usługami. Oceni je kapituła konkursowa oraz osobno czytelnicy w plebiscycie, głosując za pomocą sms-ów i kuponów. Głosowanie już trwa.
Do pierwszej edycji konkursu zgłosiło się 16 firm z województwa ze swoimi najlepszymi produktami i usługami. Oceni je kapituła konkursowa oraz osobno czytelnicy w plebiscycie, głosując za pomocą sms-ów i kuponów. Głosowanie już trwa.
Chałwa produkowana przez firmę PWC Odra Brzeg jest jednym z 16 produktów zgłoszonych do konkursu organizowanego przez "Nową Trybunę Opolską".

Juror

Juror

Radosław Rybczyński, Wyższa Szkoła Bankowa w Opolu:
- Dobre wzorce są nam potrzebne i w działalności gospodarczej, społecznej i życiu codziennym. Taki konkurs służy właśnie pokazywaniu dobrych przykładów, które są efektem solidnej pracy wielu osób w regionalnych firmach. Ostatnie dane na temat PKB na Opolszczyźnie nie tchną optymizmem. W tym kontekście promowanie regionalnych firm-pracodawców staje się jeszcze bardziej ważne.

Gdyby wziąć pod lupę ziarenko sezamu, zobaczylibyśmy cały witaminowy alfabet. Witaminę A - odpowiedzialną za stan naszej skóry, włosów i paznokci. Witaminy z grupy B - potrzebne do prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego i mięśniowego, przydatne w walce z depresją, wspomagające dobrą pamięć.

Witaminę T - niezbędną w prawidłowym przebiegu procesów służących krzepliwości krwi. Wreszcie witaminę E, zwaną witaminą młodości i witalności.

Sezam wykorzystywany jest do produkcji brzeskiej chałwy, która jest jednym z produktów zgłoszonych do konkursu Nasze Dobre Opolskie, organizowanego przez "Nową Trybunę Opolską".

Chałwa zawiera także kwas linolowy, który obniża poziom cholesterolu, oprócz tego jest bogatym źródłem protein i wapnia (zawiera go nawet więcej niż mleko!) oraz magnezu, pozytywnie wpływającego na stan naszego układu nerwowego.

- Głównym składnikiem chałwy jest miazga sezamowa, która stanowi aż 46,2 proc. składu. Natomiast cukier to tylko 15 proc., przez co chałwa jest niewątpliwie jedną z najzdrowszych słodkości - zapewnia Leszek Stefański, kierownik działu marketingu PWC Odra Brzeg.

Brzeska chałwa znajduje uznanie w Polsce (60 proc. udziałów w sprzedaży na rynku krajowym), ale też trafia do Niemiec, Holandii, USA i Kanady.

Do pierwszej edycji konkursu zgłosiło się 16 firm z województwa ze swoimi najlepszymi produktami i usługami. Oceni je kapituła konkursowa oraz osobno czytelnicy w plebiscycie, głosując za pomocą sms-ów i kuponów. Głosowanie już trwa.

Jury przyzna tytuł Nasze Dobre Opolskie, czytelnicy wskażą Najpopularniejszy Produkt Opolszczyzny lub Najpopularniejszą Usługę Opolszczyzny.

Informacji o konkursie udziela koordynator projektu - Joanna Balowska, tel. 077 44 32 518.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska