Chleb wypiekany w przedwojennych piecach w Kuniowie ma szanse stać się produktem tradycyjnym

fot. Monika Kluf
fot. Monika Kluf
- Staramy się o uznanie go za taki produkt nie bez powodu - mówi Wojciech Fudali, sołtys Kuniowa.

Wówczas miejscowe stowarzyszenie odnowy wsi będzie mogło nie tylko częstować nim turystów i gości, ale także czerpać z niezyt duże, ale jednak zyski, z jego sprzedaży.

Chleb będzie wypiekany w zabytkowej kuniowskie piekarni, gdzie stoją dwa piece piekarnicze. Pierwszy stanął tam 3 lata temu i może pomieścić 8 - 10 bochenków. Drugi został niedawno zrekonstruowany z pamiętających lata przedwojenne elementów, można w nim jednorazowo upiec 30 - 35 bochenków.

- Z pierwszymi wypiekami możemy ruszyć juża za dwa tygodnie - zapowiada Wojciech Fudali.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska