Dania z resztek. Jak je wyczarować z tego, co zostało w lodówce? 11 prostych i pysznych przepisów od blogerki kulinarnej
Ciasto recyklingowe
Składniki:
• 300 g mąki pszennej (może też być owsiana)
• 3 jajka
• 140 g brązowego cukru
• 150 ml oleju roślinnego
• 200-300 g odpadów z wyciśniętych owoców
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
oraz dodatki aromatyczne do wyboru:
• 2 łyżeczki cynamonu lub 3 łyżki kakao
• ew. 1 łyżeczka mielonego kardamonu lub 1 płaska łyżeczka anyżu
• garść rodzynek lub żurawiny lub posiekanych daktyli, moreli
• 4-5 łyżek wiórek kokosowych
• posiekane orzechy
• posiekana czekolada
Przygotowanie:
Jajka ubijamy, dodajemy cukier i dalej ubijamy, aż masa będzie gładka i puszysta.
Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewamy ciągłym, cieniutkim strumieniem olej. Do powstałej masy dodajemy odpady po owocach z wyciskarki i delikatnie mieszamy.
Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sól, łącząc wszystkie składniki (za pomocą miksera na najniższych obrotach lub za pomocą drewnianej łyżki). Na końcu dorzucamy wybrane dodatki.
Przekładamy do małej formy 21 x 21 cm lub tortownicy (22cm), wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy przez 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy ciasto nie jest surowe w środku.
Polewa:
• 50 g masła
• 50 g cukru pudru
• 2 łyżki kakao
• 1 łyżka wody
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i na wolnym ogniu doprowadzamy do roztopienia (nie trzeba doprowadzać do wrzenia). Tężejącą polewę wylewamy na ciasto.