MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Dania z resztek. Jak je wyczarować z tego, co zostało w lodówce? 11 prostych i pysznych przepisów od blogerki kulinarnej

Mirela Mazurkiewicz
Sałatka z indykiem i brzoskwinią Składniki:•	pieczona, grillowana lub smażona w panierce pierś indyka•	sałata lodowa lub mix ulubionych sałat•	1 brzoskwinia•	ok. 100 g sera camembert•	ok. 100 g orzechów (nerkowca i włoskich)Sałatę rwiemy i układamy na dnie naczynia. Na niej układamy plastry brzoskwini, pokrojony ser camembert. Indyka możemy lekko podgrzać. Następnie kroimy w plastry i układamy na sałatce. Posypujemy ulubionymi orzechami. Sosem polewamy tuż przed podaniem. sos:•	1 łyżeczka musztardy •	1 łyżka soku z cytryny •	1 łyżeczka miodu•	3 łyżki oliwy z oliwek•	3 łyżki oleju•	szczypta soliW słoiczku mieszamy musztardę z sokiem cytryny i miodem. Pod koniec dodajemy oliwę z oliwek i olej. Całość potrząsamy razem tak długo, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Sałatka z indykiem i brzoskwinią Składniki:• pieczona, grillowana lub smażona w panierce pierś indyka• sałata lodowa lub mix ulubionych sałat• 1 brzoskwinia• ok. 100 g sera camembert• ok. 100 g orzechów (nerkowca i włoskich)Sałatę rwiemy i układamy na dnie naczynia. Na niej układamy plastry brzoskwini, pokrojony ser camembert. Indyka możemy lekko podgrzać. Następnie kroimy w plastry i układamy na sałatce. Posypujemy ulubionymi orzechami. Sosem polewamy tuż przed podaniem. sos:• 1 łyżeczka musztardy • 1 łyżka soku z cytryny • 1 łyżeczka miodu• 3 łyżki oliwy z oliwek• 3 łyżki oleju• szczypta soliW słoiczku mieszamy musztardę z sokiem cytryny i miodem. Pod koniec dodajemy oliwę z oliwek i olej. Całość potrząsamy razem tak długo, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Zdjęcia pochodzą z bloga Bistro Mama
Żeby przygotować smakowity obiad albo deser, nie wcale musisz spędzić długich godzin nad garnkami. Te propozycje, przygotowane przez blogerkę Bistro Mamę, to strzał w dziesiątkę dla tych, którzy nie lubią marnować jedzenia. W naszej galerii znajdziecie przepisy na 11 pysznych i prostych w przygotowaniu dań.

- Często zdarza się tak, że kończy się termin przydatności danego produktu i jeśli w porę go nie przetworzymy, to trafi on do śmieci – mówi Justyna Osiecka-Sułek, blogerka kulinarna, znana jako Bistro Mama. – Nie lubię marnować jedzenia i tak powstały przepisy, którymi dzielę się z czytelnikami nto.

Są wśród nich zarówno dania obiadowe, jak i smakowite łakocie, m.in. ciasto resztkowe, które zrobicie na bazie owoców, pozostałych… po wyciskaniu soków.

W naszej galerii znajdziecie przepisy na 11 pysznych i prostych w przygotowaniu dań z resztek jedzenia.

- Bywa, że w ostatniej chwili zapowiadają nam się goście, a lodówka świeci pustkami. Wtedy z odsieczą mogą nam przyjść przejrzałe banany, które są świetną bazą do chlebka bananowego. Takie poczerniałe owoce mają zresztą najwięcej cennych składników, więc warto to wykorzystać – mówi Justyna Osiecka-Sułek. – Dla tych, którzy szukają konkretów również coś się znajdzie. W moim propozycjach jest m.in. sałatka z indykiem i brzoskwinią, paszteciki francuskie i wiele, wiele innych. Podpowiadam jak wykorzystać kaszę, która została nam z obiadu albo mięso z poprzedniego dnia. Przepisy oczywiście można modyfikować według własnej fantazji i tego, co zostało w lodówce.

Specjalnie na zorganizowane w środę (27.03) śniadanie przygotowano 2 tys. porcji tego tradycyjnego, wielkanocnego dnia. Nad opolskim rynkiem unosił się też zapach jajecznicy, usmażonej z 1,2 tys. jaj. Amatorów, by skosztować tych pyszności nie brakowało.

Jajecznica z 1200 jajek, nalewki od biskupa i kuchnia moleku...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nagroda Nobla w dziedzinie medycyny przyznana

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska