- Często zdarza się tak, że kończy się termin przydatności danego produktu i jeśli w porę go nie przetworzymy, to trafi on do śmieci – mówi Justyna Osiecka-Sułek, blogerka kulinarna, znana jako Bistro Mama. – Nie lubię marnować jedzenia i tak powstały przepisy, którymi dzielę się z czytelnikami nto.
Są wśród nich zarówno dania obiadowe, jak i smakowite łakocie, m.in. ciasto resztkowe, które zrobicie na bazie owoców, pozostałych… po wyciskaniu soków.
W naszej galerii znajdziecie przepisy na 11 pysznych i prostych w przygotowaniu dań z resztek jedzenia.
- Bywa, że w ostatniej chwili zapowiadają nam się goście, a lodówka świeci pustkami. Wtedy z odsieczą mogą nam przyjść przejrzałe banany, które są świetną bazą do chlebka bananowego. Takie poczerniałe owoce mają zresztą najwięcej cennych składników, więc warto to wykorzystać – mówi Justyna Osiecka-Sułek. – Dla tych, którzy szukają konkretów również coś się znajdzie. W moim propozycjach jest m.in. sałatka z indykiem i brzoskwinią, paszteciki francuskie i wiele, wiele innych. Podpowiadam jak wykorzystać kaszę, która została nam z obiadu albo mięso z poprzedniego dnia. Przepisy oczywiście można modyfikować według własnej fantazji i tego, co zostało w lodówce.