Dania z resztek. Jak je wyczarować z tego, co zostało w lodówce? 11 prostych i pysznych przepisów od blogerki kulinarnej
Kotleciki mielone z kaszą jęczmienną
Składniki:
• 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowo-wieprzowego)
• 1szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej pęczak
• 1 jajko
• ok. 3 łyżki bułki tartej
• ½ szklanki ciepłego mleka (lub wody)
• 1 nieduża cebula
• 1 ząbek czosnku
• ulubione zioła świeże lub suszone (tymianek, mięta, koperek)
• sól, pieprz do smaku
oraz
• 2-3 łyżki bułki tartej
• masło olej do smażenia (pół na pół)
Przygotowanie:
Kaszę płuczemy na sicie, a następnie gotujemy, aż będzie miękka. Gotujemy w proporcjach: ½ szklanki suchej kaszy na 1 szklankę osolonej wody, do tego 1 łyżeczka masła. W razie potrzeby, gdy kasza jest gęsta ale jeszcze twarda, dolewam trochę wody. Odstawiamy do wystudzenia.
Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę (można ją lekko podsmażyć). W tym czasie tartą bułkę namaczamy w ciepłym mleku.
W większej plastikowej misce mieszamy: mięso, ugotowaną kaszę, posiekaną cebulę, namoczoną tartą bułkę, starty ząbek czosnku oraz zioła. Całość dokładnie mieszamy (za pomocą ręki lub drewnianej łyżki) i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
W rękach formujemy kotleciki, obtaczamy w niewielkiej ilości bułki tartej i smażymy na złoty kolor (do smażenia wszelkich kotletów używam oleju rzepakowego pół na pół z masłem klarowanym).