Dania z resztek. Jak je wyczarować z tego, co zostało w lodówce? 11 prostych i pysznych przepisów od blogerki kulinarnej
Chlebek bananowy
Składniki:
• 225 g mąki owsianej (lub pół na pół z pszenną)
• 130 g cukru trzcinowego
• 2 jajka
• 3 średnie banany
• 130 ml oleju
• 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w 2 łyżkach ciepłego mleka
• 1 łyżeczka cynamonu
• ew. dodatki (rodzynki, posiekane orzechy
• szczypta soli
Przygotowanie:
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej i dwa rozgniecione banany. Miksujemy chwilę na wysokich obrotach.
Dodajemy mąkę, cynamon i sodę rozpuszczoną w mleku i sól. Mieszamy razem na wolniejszych obrotach lub za pomocą drewnianej łyżki.
Na końcu możemy dodać rodzynki i/lub posiekane orzechy.
Formę keksową o dł. ok. 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i na wierzch układamy przekrojonego wzdłuż banana.
Pieczemy w 170 st. z termoobiegiem przez ok. 60 minut. Po 45 minutach sprawdzamy patyczkiem.
Po upieczeniu studzimy na kratce.